Mektić se sastao sa Kathleen Kavalec i Francescom Bonelli

Vijesti 31. okt 201911:50 > 11:53
N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić primio je danas u Sarajevu novoimenovanu šeficu Misije OSCE-a u BiH ambasadoricu Kathleen Kavalec.

Razgovarali su o aktuelnim sigurnosnim izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, te o realizaciji aktivnosti usmjerenih na jačanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti i agencija za provođenje zakona.

Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva sigurnosti BiH i Misije OSCE-a u BiH, koji su vidljivi kroz brojne zajedničke projekte u oblasti sigurnosti.

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku Ministarstvu i sigurnosnim agencijama u svim oblastima za koje se ukaže potreba, naglasila je ambasadorica Kavalec, posebno istakavši važnost razmjene iskustava, znanja i stalnog jačanja kapaciteta institucija kako bi što efikasnije odgovorile na sve složenije sigurnosne izazove.

Ministar Mektić je istakao da ključni problem sa kojima se BiH suočava je nepostojanje vladavine prava te da su u ovoj oblasti potrebne značajne promjene kako bi se vratilo povjerenje građana.

N1

Migrantska situacija i rješavanje problema smještaja, humanitarne i zdravstvene zaštite migranata koji se nalaze u BiH, bila je tema današnjeg sastanka ministra Dragana Mektića i vršiteljice dužnosti regionalne predstavnice UNHCR-a Francesce Bonelli.   

Ministar Mektić je upoznao Bonelli sa trenutnim aktivnostima i planovima za rješavanje ove složene situacije, istakavši da u ovom trenutku najveći izazaov predstavlja pronalaženje adekvatne lokacije za izgradnju prihvatnih centara i zbrinjavanje migranata.

Posebno je istakao činjenicu da dolaze hladniji dani, te da je potrebno osigurati adekvatan smještaj za osobe koje trenutno borave u improviziranim i neadekvatnim kampovima.

Govoreći o budućim aktivnostima UNHCR-a, Bonelli je istakla da očekuje nastvak saradnje i partnerstva sa Ministarstvom sigurnosti u realizaciji zajedničkih projekata i zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad