Košarac: Bošnjačka strana pod dirigentskom palicom Američke ambasade

N1

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović juče je novinarima rekao da bošnjačka strana uvijek "nađe način da se nešto ne desi", aludirajući na uslov SDA da se Savjet ministara BiH može formirati ukoliko se u Brisel pošalje ANP. Ovo je za Čovića igra SDA. Sa njim se slažu i u SNSD-u. Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a, kaže za N1 da je Čović u potpunosti u pravu.

“Sve činjenice ukazuju na takav stav i na takvo kretanje bošnjačke strukture koja pokušava da od snažne podrške jednog dijela međunarodne zajednice, promoviše neke ciljeve i uslove neophodnim za formiranje vlasti. ANP nije uslov, nigdje ne piše da je ANP uslov za formiranje Savjeta ministara i konstituisanje organa na zajedničkom nivou. Ali je potpuno jasno da bošnjačka struktura to stavlja kao uslov, i to potpuno pod dirigentskom palicom Američke ambasade da se NATO integracije stave u prvi plan, a da se evropske integracije stave kao neko sekundarno pitanje”, kaže Košarac

Kaže, da je na nivou BiH usaglašen evropski put BiH, što su potvrdili u Evropskoj komisiji, ali uz potrebu formiranja Savjeta ministara.

“Mi smo jasnog stava od prvog dana, da se uđe u formiranje zajedničkih organa, da se Savjet ministara konstituiše i da se kroz primjenu Ustava i Zakona radi na određenim pitanjima koji će biti usaglašeni na nivou partnera koji će činiti vlast. Zastoj jeste kod bošnjačke strukture, kod nepostojećeg ANP i ono što je sasvim jasno je da SNSD ne misli više da se troši oko neusaglašenih pitanja”.

Juče je predsjednik HDZ-a BiH rekao kako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u Bratislavi ministru inostranih poslova Slovačke i bivšem visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku rekao kako razmišlja da odustane od formiranja vlasti u BiH. O ovome Košarac kaže:

“Ovo je potpuno umaranje oko nekih elementarne stvari, imamo kapacitete da participirajući na entitetskom nivou i u bilo kom obliku na nivou zajjedničkih institucija može definitivno da pokažemo svoju političku dosljednost i privrženost političkim ciljevima koje je manifestovao građanima u kampanji. Ako danas nešto dogovorite, vidim da to sutra ne vrijedi. Ne želimo da gubimo energiju i snagu, hoćemo da jačamo svoje kapacitete, da tražimo neke nove odgovore. Ukoliko neko smatra da može da zaobiđe SNSD u konstituisanju nekih organa, neka to pokuša. Ne dozvoljavamo da se urušava izborna volja građana RS”, kaže Košarac

Znači li to da ne odustajete od vlasti na državnom nivo ?

“Nisam rekao da nema odustajanja, nego da postaje besmisleno. Ukoliko se potpiše izava o načinu strukture vlasti, usaglašeno političko djelovanje tri ključna partnera u BiH i ako tu postoji vrlo jasno izražena politika budućeg kretanja u BiH, ako to za dva dana ne vrijedi, onda je pitanje sa kim se pregovara i priča i sa kim se u budućnosti to može raditi”, zaključuje Košarac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad