Nastavljaju se politička razmimoilaženja u BiH

N1

Nastavljaju se politička razmimoilaženja u BiH. Uoči sastanka HDZ-a i SDA , koji je za sedam dana, počelo je zauzimanje pozicija. Bakir Izetbegović danas odgovorio na izjavu Dragana Čovića da bošnjačka strana uvijek nađe načina da se nešto ne desi.

Savjet ministara treba da se formira, pa tek onda da pričamo o ANP-u, to je otvoreno juče rekao predsjednik HDZ-a BiH. ANP na kojem insistira SDA je za Čovića politička igra te stranke.

“Ja bih rekao, neću reći izmišljena kategorija, jer ću nekoga povrijediti, jer smo najjači zagovornici pristupa NATO savezu BiH. To nije ni bošnjačka, ni srpska strana. Srpska strana to vrlo otvoreno kaže, da NE. Bez nekih drugih uvjetovanja, povezalo se to sa Srbijom. Bošnjačka strana to malo drugačije radi, ali uvijek nađe načina kako da se nešto ne desi”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Na ove Čovićeve konstatacije, predsjednik SDA Bakir Izetbegović odgovara:

“HDZ ima svoj uslov, SNSD ima svoj uslov. Oni uslovljavaju, koče i opstruiraju. Evo, vidjećemo se iduće sedmice sa gospodinom Čovićem, daje pomalo kontroverzne izjave. Želi relaksacije, popravak odnosa, a onda da jednu ovakvu izjavu, kao tu juče”.

No u SNSD-u su saglasni sa HDZ-om. SDA koči formiranje vlasti i radi pod dirigentskom palicom američke ambasade, kažu u ovoj stranci. U posljednje vrijeme predsjednik ove stranke govori kako je umoran od opstrukcija, ali iz ove stranke ne kažu da odustaju od vlasti na državnom nivou, ali ni da neće.

“Ne želimo da gubimo energiju i snagu, hoćemo da jačamo svoje kapacitete, da tražimo neke nove odgovore. Nisam rekao da nema odustajanja, nego da postaje besmisleno. Ukoliko se potpiše izava o načinu strukture vlasti, usaglašeno političko djelovanje, tri ključna partnera u BiH I ako tu postoji vrlo jasno izražena politika budućeg kretanja u BiH i ako to za dva dana ne vrijedi, onda je pitanje sa kim se pregovara”, poručio je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

Izetbegović kritikuje sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika sa Miroslavom Lajčakom u Bratislavi, iako Čović kaže da je to bio jedan normalan radni ručak. Sa druge strane ministar inostranih poslova BiH ovaj sastanak ne vidi bezazlenim.

“Ne znam šta je dogovoreno u Bratislavi, ali vidjećemo da li je kolega Lajčak ubjedio Dodika da ANP ide u Brisel i da se aktivira MAP ili ce Komšić i SDA odustati od MAP-a i tako formirati Savjet ministara. Nešto između ne postoji, jer da postoji problem bi već bio riješen”, kazao je Igor Crnadak.

“Ja sam se trudio da ih ohrabrim da se prevaziđu preostale prepreke i da se formira Vijeće ministara i da se nađe rješenje oko odnosa sa NATO-om. Sačekajmo još malo. Ja imam osjećaj da smo se oko nečega dogovorili i vjerujem da ćemo u narednim danima vidjeti pozitivan rezultat za BiH. Oko čega ste se dogovorili? Pa upravo oko odnosa sa NATO-om i formiranja SM. Hoćete reći da će neko popustiti, Milorad Dodik? Ja ne bih da se izražavam kroz sportsku terminologiju. Mi treba da nađemo rješenje gdje je pobjednik BiH, a da nema gubitnika”, izjavio je Miroslav Lajčak, bivši Visoki predstavnik u BiH.

Pat pozicija nikome ne odgovara, ali niko ovu političku partiju šaha ne želi da završi. Dogovora nema, ali će biti sastanaka. Da li će rezultirati pravim dogovorom ili samo optimizmom za buduće dogovore, tek će se vidjeti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad