Kratina: Kompromisa mora biti, ali ne na štetu NATO puta

Vijesti 01. nov 201909:01 > 09:03
N1

Pitanje ANP-a i nepovlačenje nazad je najvažnije političko pitanje od čega ovisi sve drugo. Zbog toga je neizvjesno govoriti o rekonstrukciji kako federalne tako i drugih razina, kazala je za N1 Alma Kratina, poslanica Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Zašto se odlučivanje o Zakonima o doprinosima i porezu na dohodak odgađa u Parlamentu Federacije BiH?

Obzirom da sam bila i ranije zastupnica bilo je govora o ovim zakonskim rješenjima i bilo je logično da se već usvoje. Svi mi koji smo stavili potpise na Reformsku agendu obavezali smo se da ćemo ići u reforme. Prijedlog koji je tad bio nije bio dobar, sad je znatno poboljšan. Zašto se desilo da je i ovaj put odgađeno? Rekla bih da nije bilo dovoljno političkog usaglašavanja. Nije napravljeno dovoljno razgovora, konsultativnih sastanaka vladajuće koalicije. Pojavili su se navodi, čak i od ljudi iz Vlade, da ovakvo usvajanje zakona destabilizirai PIO fond. Mislim da je trebalo na pravi način iskomunicirati i pojasniti. Što se tiče zahtjeva SBB-a i HDZ-a to je premijer trebao na naki drugi način iskomunicirati prije stavljanja u Parlament. Što se tiče DF-a i mi smo isproblematizovali sve što je u interesuu radnika ove zemlje.

SDP predlaže da se ovi zakoni ne razmatraju sve dok u tom paketu ne bude zakon o minimalnoj plati?

Apsolutno se slažemo sa tim, ali onaj koji zna sadržaj zakona zna kako ide rješavanje tog pitanja. Mislim da je Članom 78. Zakona o radu definisano jasno da se pitanje minimalne plate rješava u komunikaciji sa premijerom, Ministarstvom finansija i Ekonomsko-socijalnim vijećem. Na toj razini se utvrđuje minimalna plata i onda se donosi uredba.

Postoji li parlamentarna većina za usvajanje ovih zakona?

Kada govorimo o većini na razini Federacije ne možemo da se ne osvrnemo na državni i niže nivoe, to je kao princip spojenih posuda. Mi smo jasno rekli šta je naš pravac. Bit ćemo sigurno neki koji žele dati svoj doprinos. Kad će se desiti sama implementacija u ovom momentu je to vrlo neizvjesno reći.

Hoće li proces formiranja nove Vlade FBiH biti jednako komplikovan kao i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine?

Naš orjentir je, zaista bez pretjerivanja, da je Bosna i Hercegovina suočena sa vrlo teškim historijskim momentom i snagama koje žele disoluciju. Naš fokus pod jedan je rješavanje pitanja na državnoj razini i mi ne želimo ići nazad. Pitanje ANP-a i nepovlačenje nazad je najvažnije političko pitanje od čega ovisi sve drugo. Zbog toga je neizvjesno govoriti o rekonstrukciji kako federalne tako i drugih razina.

Predsjednik SDA Bakir Izetebgović je izjavio kako se entitet Republika Srpska ne može na silu uvesti u NATO, ali da se ANP mora poslati u Brisel. Vidite li izlaz iz ove situacije? Ili će morati biti nekih političkih pritisaka?

O ANP-u se neće prestati govoriti, mora biti kompromisa, ali ne kompromisa za povlačanje sa NATO puta. To su zakonske odluke. Već su pređene neke stepenice, ali naravno da će biti i određenih pritisaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad