Tužilaštvo BiH: Rumuni priznali krivicu za krijumčarenje ljudi

Vijesti 01. nov 201910:05 > 10:07
N1

Sporazum o priznanju krivice s tužiocem iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, u prisustvu advokata, sklopili su optuženi Danut-Ovidel Cicio (1996) i Denisa-Daniela Cozma (2001), rođeni u Negresti-Oas u Rumuniji, nastanjeni u Mauellzu u Francuskoj, rumunski državljani koji se nalaze u pritvoru.

Iz Tužilaštva BiH navode da su optuženi priznali da su 1. oktobra ove godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u prtljažniku putničkog motornog vozila, nezakonito pokušali prevesti preko državne granice iz BiH u Hrvatsku dvije osobe s područja Pakistana, u čemu su otkriveni i spriječeni od strane policijskih službenika na graničnom prelazu Izačić.

U skladu sa sporazumima za optužene je predložena, kao glavna kazna, kazna zatvora u trajanju od dvije godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počine novo krivično djelo, kao i sporedna novčana kazna optuženom Ciciju u iznosu od 10.000 KM, a optuženoj Cozmi od 8.000 KM.

Sporazumima su se optuženi obavezali da plate cjelokupan iznos novčanih kazni, a prije izricanja presude Suda BiH.

Predložene kazne su u skladu sa ulogom i odgovornošću optuženih i težini počinjenog krivičnog djela.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad