Dodik o Izetbegoviću: Niko ne može natjerati RS da prekrši odluku NSRS

Vijesti 01. nov 201914:14 > 14:16
N1

Milorad Dodik, član predsjedištva BiH iz reda srpskog naroda reagovao je na izjavu Bakira Izetbegovića oko ANP-a, kazavši da ''ne voli komentarisati njegove izjave''.

“Šta je drugo mogao da kaže. Naravno da nema, ne volim komentarisati Bakira Izetbegovića i tu njegovu vrstu priče, pokušava da nameće pamet i intelektualnost u politici. Pojavljuje se kao portparol Predsjedništva. Malo je sve to degutantno, to je njegov problem”, izjavio je Dodik,

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović tvrdi da Godišnji nacionalni program (ANP) nije uslov za formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH. Dodao je da ako Srbi i entitet Republika Srpska neće u NATO, onda se neće ni ići u NATO.

Izetbegović je u razgovoru za RTRS još jednom naglasio kako se ANP mora poslati u Brisel jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.

VEZANE VIJESTI

 Milorad Dodik je u izjavi medijima kazao podsjetio da je Republika Srpska u NSRS donijela odluku o vojnoj neutralnosti, i da će se ta odluka poštivati dok se ne promijeni.

“To su stvari koje su jasne. Postoji realnost, kao što postoje ranije odluke, postoji činjenica da postoji odluka NSRS. To su konstantne stvari. Nema volje u FBiH da se mijenjaju ranije odluke. Politička pamet i racionalnost nalaže da se obezbijedi dogovor oko pitanja koja nisu sporna”, rekao je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

“Niko ne može natjerati RS da prekrši odluku NSRS. To nam je važnije od Bosne i Hercegovine. Ja predstavljam Republiku Srpsku, ne Bosnu i Hercegovinu. Moja odgovornost je RS. Ne piše džaba u ustavu da je to srpski član Predsjedništva, nije kineski. Nego srpski. Što se mi dogovorimo kao stav BiH u tom trenutku mogu da se referiram i radim u okviru tog dogovora”, poručio je Dodik.

“Izetbegović očekuje da će promijeniti situaciju u RS. Sada je – ajde da skršimo Dodika i predamo ANP, to znači MAP, to znači put ka članstvu. Može NATO da dođe onda za šest mjeseci, zato mi nećemo napraviti ni taj prvi korak. Nismo mi Šarović i ostali. To valjda vidite”, zaključio je Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad