Imenovanje mandatara – sa ANP-om ili bez njega?

Vijesti 01. nov 201916:26 > 16:49
N1

Ukoliko Srbi i Republika Srpska ne žele u NATO, neće se ići u NATO, izjavio je čelnik SDA, Bakir Izetbegović za RTRS. Njegov istup je izazvao brojne reakcije. Milorad Dodik poručuje da ANP-a neće biti, ali je pozvao lidere da se sastanu već ovog vikenda. Željko Komšić ističe da niko nema pravo da govori u ime cijelog naroda, dok SDS optužuje da su Dodik i Izetbegović, zapravo, u ljubavi.

ANP se mora poslati, jer je to zakonska obaveza, ostaje pri svom stavu čelnik SDA. Izetbegović, međutim, za RTRS kaže da više nema nametanja.

“U ovoj zemlji više niko nikad nametati neće. Kada su Srbi u pitanju i Republika Srpska, ako neće u NATO, neće se ići u NATO. Evo, to vam ja kažem u kameru ovdje. (Znači, nema slanja ANP-a?)Nema članstva u NATO-u. Slanja ANP-a mora biti, jer je to provedba ranijih odluka i strategija. Mi ne možemo odustati od vladavine zakona“, kazao je Izetbegović.

Naravno da neće biti slanja ANP-a, odgovara Milorad Dodik. Ne odustaje od Posebne sjednice Narodne skupštine, na kojoj će se raspravljati o statusu Republike Srpske. Ipak, poziva čelnike SDA i HDZ-a da ovog vikenda dogovore formiranje Vijeća ministara i to u roku od 10 dana.

“Da se sastanemo u toku vikenda. I da promijenimo samo jedan član onog Sporazuma koji se odnosi na rok sprovođenja. Samo promijenimo riječ 30, i stavimo deset dana. I da to provedemo ako hoće. Ako neće, njegov problem. Nigdje nije pomenut Akcioni plan, a dogovoreno je formiranje Savjeta ministara. Ajmo završiti. Evo 10 dana ako hoće, ako neće, onda poslije tih 10 dana i poslije sjednice NSRS, ako se taj rok ne ispoštuje, ne mora me više ni zvati”, kazao je Dodik.

Najnoviju izjavu Bakira Izetbegovića komentirao je i Željko Komšić.

“Jedini koji ne žele u NATO jesu dijelovi, samo dijelovi, političkih elita. Velika većina ljudi, bez obzira ko su, zapravo želi u NATO! I na kraju krajeva, u BiH ne postoji niko ko je ovlašten da govori u ime cijelih naroda. Ni po Ustavu BiH, niti po svom izbornom rezultatu, pogotovo. Svi ti koji misle da mogu govoriti u ime naroda nikada ne prelaze prostu većinu glasača iz samo jednog naroda”, smatra Komšić.

Iz SDS-a optužuju da su Dodik i Izetbegović u dosluhu.

“Malo se svađaju, a onda Bakir Dodiku izabere četiri delegata u Dom naroda, pa se opet svađaju, pa onda Dodik ipak Bratiću čuva poziciju potpredsjednika NSRS. Onda se opet malo svađaju pa Dodik prijeti hitnom sjednicom NSRS koju zaboravi Bakiru za ljubav, pa se onda opet svađaju, a tajno dogovaraju ANP i kunu se na vječnu odanost. Izgleda da obojica misle da su svi pored očiju slijepi”, kazala je Aleksandra Pandurević, SDS.

Na početku mandata ovog saziva Predsjedništva činilo se da neće biti poteškoća u imenovanju mandatara. Nije bilo negodovanja ni oko prijedloga da to bude Zoran Tegeltija. Međutim, naprasno se kao uvjet za njegovo imenovanje pojavilo slanje Godišnjeg nacionalnog programa. Pošto je SNSD protiv toga, uslijedio je bojkot rata Parlamenta. Novi pokušaj sazivanja Kolegija inicirao je Denis Zvizdić. Krajem septembra, zaključeno je da će na Kolegij biti pozvani članovi Predsjedništva, ali do toga nikada nije došlo. Ni u dnevnom redu Kolegija, zakazanog za utorak, nije najavljen njihov dolazak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad