Purivatra za N1: Sarajevo grad filma u UNESCO-u znači nova radna mjesta

Vijesti 01. nov 201916:24 > 16:28
N1

Na ovogodišnjem 25. Sarajevo Film Festivalu publika je izabrala pet filmova, koji idu na turneju po bh. gradovima. Osim toga, Sarajevo je dobilo status grada filma UNESCO-a. Šta ovo priznanje znači za Sarajevo, te kako idu pripreme za 26. izdanje SFF, koji će se naredne godine održati od 14. do 21. augusta, za N1 je govorio direktor Festivala Mirsad Purivatra.

“Drago nam je da SFF, nakon svega što je bilo u augustu, idemo širom bih. idemo u Goražde, Konjic i Mostar. Tri grada u kojima ćemo imati po pet filmova. Odabrali smo filmove koji su dobili ili nagradu žirija ili nagradu publike”, kazao je Mirsad Purivatra za N1.

Publika će u navedenim gradovima moći vidjeti filmove Sin, La Belle Epoque, film o Diegu Armandu Maradoni, dokumentrni film Honeyland i film Moje nevjerovatno ljeto sa Tess namijenjen mlađoj publici.

Purivatra je za N1 kazao da su to filmovi koji obrađuju zanimljive teme, ali ima i komedije te ozbiljnih filmova.

Kao što smo naveli u uvodu Sarajevo je dobilo status grada filma UNESCO-a – a šta to priznanje znači za Purivatru i sam grad?

“Ovo je uspješan projekat koji je radio tim gradonačelnika Skake i dio filmskih radnika i autora. S jedne strane to znači obavezu lokalne sredine da će prihvatiti Sarajevo kao istinski grad filma i da će se raditi na strateškom planu produkcije, ulaganja, obuke mladih ljudi. Očekujemo značajna ulaganja od TV kuća i kablovskih operatera. To znači zapošljavanje režisera, glumaca, scenografa”, poručio je te dodao:

“Četiri godine – koliko traje akcioni plan trebalo bi biti predviđenom u ‘Sarajevo grad filma’- trebalo biti između 100 i 300 stalno zaposlenih ljudi u kreativnoj industriji”, pručio je Purivatra.

To između ostalog znači, rekao je, da će na Sarajevo Film Festivalu moći promovisati svoje zvijezde, imati uposlene ljude – ali i obrazovati mladi kadar.

“Obrazovat ćemo mlade koji žele da se priključe produkciji, deficitarna zanimanja poput majstor tona, majstor svjetla, montažeri i tako dalje. Ima puno prostora i to će biti nova ekspanzija, imat ćemo nove lidere kao što su nekada bili Danis i Jasmila. Radit ćemo dobre filmove i serije, očekujemo jaku sinergiju između filma i televizije”, izjavio je Purivatra u intervjuu za N1.

Purivatra je kazao da će jako brzo građani Sarajeva na ulicama grada moći vidjeti da se snimaju filmovi, serije – kao dio onoga što “Sarajevo grad filma” donosi.

Purivatra je kazao da su već krenule pripreme za 26. Sarajevo Film Festival.

“Naše ekipe rade, mnogi saradnici su bili na festivalinma poput Venecije, Toronta, San Sebastiana. Mislim da pratimo sve što se dešava i iniciramo sve što će se desiti na 26. Sarajevo Film Festivalu”, kazao je.

Također, Purivatra je najavio i širenje SFF-a na još jedan multipleks.

“Dobit ćemo novi Cineplexx u Holiday Innu, očekujemo širenje festivala na područje Marijin Dvora gdje ćemo imati vrhunske uslove, dvorane, razgovaramo o logistici i svemu što će biti od 14. do 21. augusta 2020. godine”, izjavio je Purivatra.

Pogledajte cijeli razgovor koji je vodila Adrijana Gavrić.

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad