Uspješna borba protiv sistema: Nakon otkaza zbog bolesti, vratili je na posao

Vijesti 01. nov 201916:29 > 16:43
N1

Nakon što je teško bolesna majka troje djece iz Dervente dobila otkaz, alarmirala se javnost. Društvene mreže, novinari, pojedini političari, inspekcija, a najviše Konfederacija sindikata doprinijeli su da makar jedna radnička priča ima srećan kraj. Slobodanka Todorić, naloženo je mora biti vraćena na posao.

Od aprila do septembra imala je četiri operacije. Odstranjen joj je bubreg, dijagnostifikovan karcinom. Teško bolesna Slobodanka Todorić iz Dervente, od poslodavca nije dobila saosjećanje, već otkaz 30. septembra.

“Ja sam Mladen. Suprug Slobodanke Todorić, žene, radnice koja je radila u Derventi u firmi Amika i Relax, pod jednim krovom, dvije firme, radila je tri godine i dva mjeseca, sve na određeno vrijeme. Poslije godinu i 11 mjeseci i 27 dana rada u Amiki, ona je fiktivno, putem papira prevedena u firmu Relax”, kazao je njen muž Mladen Todorić.

Javnost je preko Twittera saznala za Slobodankin slučaj. Alarmirao ju je sindikalac Božo Marić, iako ova žena nije član sindikata. Dužnost je ističe zaštiti svakog radnika.

Uslijedila je borba sa sistemom koji je dopustio da se radnici prebacuju iz firme u firmu fiktivno čime poslodavci izbjegavaju obaveze prema njima.

“Dešava se da postoje dva pravna lica pod jednim krovom. Ukoliko vi dolazite na posao svaki dan sa nepovjerenjem hoće li vam produžiti ugovor, neće li, kako ćemo mi riješiti egzistencijalna i stambena pitanja, jer jednostavno – radnik nema sigurnost”, objasnio je Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata RS.

Srećan kraj ove priče nazire se sa rješenjem Inspektorata koji je naložio da se Slobodanka vrati na posao.

To je pobjeda malog čovjeka, ali i početak borbe za sve “male, obespravljene” ljude.

“Ovaj gospodin ovdje se obratio jednoj instituciji, odnosno više njih, zato je dobio zaštitu svojih prava, da je ćutao, ostao bi u sjeni”, kazao je Milorad Mitrović iz Uprave Sindikata.

“Takođe, pozivam i Vladu RS da razmotri inicijativu ponovo koju je uputila Konfederacija sindikata RS, a odnosi se na oboljele radnike od karcinoma. Naš prijedlog je bio da se iz budžetskih, sredstava i fondova finansira 100% plate za te oboljele radnike”, dodao je.

Porodica Todorić, kivna je na inertnost opštinskih vlasti Dervente, ali ističu zalaganje sindikata, medija, pa i narodnih poslanika iz tog kraja.

“Želim da moja porodica bude zadnja kojoj se ovo desilo. Ne daj Bože nikome”, rekao je Slobodankin muž Mladen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad