Rudić: Napadi su posljedica povezanosti napadača sa institucijama pravosuđa

Vijesti 02. nov 201920:27 > 20:33
N1

Od početka godine u BiH registrirano je 48 slučajeva napada na novinare. U Makedoniji, dva, a u posljednjih nekoliko godina ukupno 55 slučajeva.

U susjednoj Srbiji zabilježeno je 95 napada, a u samo 13 slučajeva izrečena je određena vrsta kazne. Povodom Svjetskog dana borbe protiv nekažnjivosti nasilja nad novinarima, Udruženja novinara ukazala su na porast nekažnjenih napada u zemaljama Zapadnog Balkana.

Ukupno 570 slučajeva napada na novinara od 2014. godine registrovano je u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu, podaci su regionalne mreže Safejournalists. Jedan od posljednih u našoj zemlji, jesu prijetnje i pošiljke koje su stigle na adresu magazina Žurnal, upućene novinaru Avdi Avdiću.

“Ovdje treba da se govori o odgovornosti Tužilaštva. Evo SIPA je poduzela nešto, SIPA je mene saslušala. Dao sam im izjavu, uzeli su sve materijalne dokaze, fotografisali moj telefon i sve ostalo što je trebalo, na osnovu čega bi oni mogli možda u narednom periodu dokazivati, ukoliko dođe do nekog krivičnog postupka, nečiju odgovornost, ali Tužilaštvo BiH nije poduzelo ništa”, poručio je Avdić.

U Sarajevu je tokom mjeseca oktobra napadnuta i redakcija Radio Sarajeva, nakon čega su novinari u bosanskohercegovačkoj prijestonici mirno protestvovali na ulicama. U Beogradu, slična situacija. Grupa za slobodu medija održala je protest ispred zgrade Vlade Srbije nakon što su maskirane osobe ubacile 500 letaka u dvorište zgrade N1 TV. Na lecima je pisalo “Republika Srbija, doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg.”

“Najčešća meta napada su novinari koji su kritički orijentisani, koji kritički pišu i koji obavljaju svoj posao profesionalno i i u skladu sa profesionalnim standardima. U Srbiji u prethodnih nekoliko godina, česti su ti slučajevi pritisaka na novinare”, kazala je Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Samo 30% slučajeva riješeno je u korist novinara i medija, kazala je Borka Rudić iz Udruženja BH novinari, naglasivši kako je nekažnjivost u velikom broju slučajeva posljedica direktne povezanosti napadača sa centrima političke moći.

“Napad na novinare je direktna posljedica političke povezanosti napadača sa institucijama iz pravosuđa, usudila bih se reći i sa policijom i činjenica da veliki broj napada iza kojih stoje predsjednici entiteta, ministri, policajci čak i pripadnici navijačkih skupina motiviše druge na napade”, ocijenila je Rudić.

Regionalna pravna pomoć novinarima u BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori u funkciji je od maja ove godine. Fokus je pružanje besplatne pravne pomoći novinarima i medijima na Zapadnom Balkanu i jačanje mreže advokata koja će se baviti odbranom novinara pred sudovima. Cilj je zaštiti slobode izražavanja i povećati efikasnost pravosuđa u procesuiranju napadača na novinare i medijske slobode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad