Čengić: Pitanje za Čamparu i SDA

Vijesti 03. nov 201913:07 > 13:11
N1

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić reagovao je na izjavu dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoše Čampare, koji je rekao da postoji poslovnička mogućnost da se sazove sjednica Doma naroda bez HDZ-a, jer je prošlo 13 mjeseci od izbora, a FBiH se nalazi u historijskoj krizi.

VEZANE VIJESTI

“SDA i Čampara imaju mogućnost sazvati sjednicu Doma naroda PFBiH, jer SDA i bošnjački partneri imaju dvije trećine u Klubu Bošnjaka u Domu naroda (i podršku SDP-a da se odblokira uspostava vlasti). Pravo je pitanje zašto ne pokrenu sazivanje sjednice i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i pokažu da li samo HDZ blokira uspostavu vlasti ili su i oni saučesnici?”, kaže Čengić u pisanoj izjavi.

“Znam da vam je u interesu da se ne formira nova Vlada, jer vi niti po jednom kriteriju ne možete biti ponovo ministar. Ali, barem 13 mjeseci nakon izbora poslušajte poruku vašeg predsjednika Izetbegovića, učinite konkretan korak i obratite se Klubu Bošnjaka u Domu naroda PFBiH i pokrenite postupak sazivanja sjednice i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, u skladu sa poslovnikom”, napisao je Čengić.

Podsjećamo, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara ranije je komentarisao istupe zastupnika u Federalnom parlamentu Irfana Čengića koji ga je pozvao da zakaže sjednicu Doma naroda.

Čampara je istakao da Čengić nije pročitao Poslovnik o radu Doma naroda, jer da jeste ne bi pozivao njega kao potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije da zakaže sjednicu Doma i da krene u izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad