Ušivak pun, brojni migranti borave na ulici, stanicama i parkovima

Vijesti 03. nov 201918:26 > 20:05
N1

U migrantski kamp Ušivak danas je pristigla šesteročlana porodica iz Iraka. U bivšoj kasarni za njih kažu, nema mjesta.

“Sada ćemo ostati ovdje, nećemo ući u kamp jer su nam rekli da je popunjen. Četiri ili pet dana smo spavali na ulici. Mi nemamo novac da odemo u hotel. Nemamo ništa, zato ćemo ostati ovdje, ispred”, kzaao je Šivan iz Iraka.

Nepoznato je gdje će večeras spavati šesteročlana porodica koja je pristigla danas iz Iraka. U ovom centru više nema mjesta za migrante, iako svakodnevno pristižu.

Među njima su Asjel i Roman iz Jemena.

“Pokušavamo ući u kamp ali nam policija ne da jer smo izgubili dokumente”, kazao je Asjel.

“Imali smo, ali smo izgubili dokumente, u Hrvatskoj su nam oteli ruksake”, dodao je Roman.

N1: Kako se hranite? “Ne jedemo”, rekao je Roman.

“Idemo po gradu i neko nam nekada da hranu”, dodao je Asjel.

I za Ahmeda iz Maroka, vrata kampa Ušivak, bila su zatvorena. Zbog lošijeg engleskog jezika, pred kamere nije htio, ali nam je kazao da jedino što traži je malo hrane i sna.

U bivšoj kasarni Ušivak trenutno se nalazi oko 750 migranata. Načelnik opštine Hadžići Hamdo Ejubović isticao je posljednjih dana u medijima da su građani zabrinuti zbog migrantske situacije u ovoj lokalnoj zajednici, te da bi teret migrantske krize trebalo podijeliti i na druge opštine.

“Ja nisam trenutno zabrinut, ne prave toliko probleme”;

“Autobusi budu puni, pa se naš narod buni Najviše ujutro, kada treba na posao ići”;

“Ne prave probleme uopšte. Prolazim svaki dan, prođem, oni svojim putem, ja svojim, nikakvih problema nema, sad za sad”, rekli su nam lokalci.

Problemi bi mogli nastati ukoliko se 15. novembra obistine najave lokalnih i kantonalnih vlasti u Bihaću o raspuštanju prihvatnih centara na području Unsko-sanskog kantona. Rješenja i dalje nema za stotine migrantana u kampu Vučjak, a lokalne zajednice uglavnom negoduju kada je riječ o prihvatnim centima na njihovoj teritoriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad