Znate li ko su Sonja, Sejo i Aida iz Pionirske doline

Vijesti 04. nov 201914:52 > 15:03
KJKP PARK

Pionirska dolina i sarajevski zoo vrt spreman je za zimu i snježne padavine, te je tako započeo zimski režim rada.

Način rada koji počinje s novembrom i završava s aprilom podrazumijeva poseban tretman, ishranu, način održavanja nastambi u kojima borave životinje, kao i sam boravak životinja u otvorenim dijelovima nastambi.

Tokom oktobra izvršena je priprema svih nastambi, provjerena je termiozolacija objekata, sistem zagrijavanja prostorija u kojima borave životinje koje potiču iz toplijih krajeva.

Zimski režim rada podrazumijeva i obilnije, kaloričnije i vitaminima i mineralima bogatije obroke za životinje, a tokom niskih temperatura sveobuhvatnu veterinarsku zaštitu, kao i radnu snagu na raspolaganju tokom dana i noći koja je spremna čistiti snijeg i omogućiti pristup svakoj nastambi, kao i zaštitu samih objekata.

Iako Pionirska dolina i zoo vrt rade svaki dan, tokom zime, kada je temperatura niska i kada pada snijeg, pojedine životinje koje potiču iz toplijih krajeva bit će zatvorene u svoje nastambe i s te strane pripremljene su prostorije koje će se zagrijavati. To je prije svega porodica lavova, zatim tigrica Nina kojoj je ovo prva zima u Pionirskoj dolini, antilope, zebre, lemuri, majmuni.

Iako će medvjedi u bh. šumama spavati zimski san, porodica mrkih medvjeda, računajući i mladu medvjedicu Aidu, uživat će u zimskim radostima, jer će imati obezbijeđene dovoljne količine hrane i napitaka.

I ove godine svjedočit ćemo razdraganoj i neobičnoj igri Sonje, Seje i Aide – medvjeda iz Pionirske doline na snijegu. Lemure s Madagaskara sa mladuncima rođenim prije nekoliko mjeseci, albino pitona, merkate, majmune, iako će boraviti u dobro zagrijanim prostorijama ipak će posjetioci moći vidjeti i uživati u njihovim zabavama i tokom zime, jer borave u nastambama sa staklenim portalima.

Rekviziti za dječiju igru i zabavu još uvijek čekaj djecu da jesenje dane provedu u igri, ali kada padne snijeg otići će na pripremu za neke nove, proljetne vožnje i skokove. Tokom zimskog perioda radno vrijeme Pionirske doline i zoo vrta je od 8 do 16:30 sati, a spremna je tokom zime svojim ambijentom prirediti vam uživanje u prirodi i zoo vrtu, saopćeno je iz KJKP Parka.

KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad