Korak naprijed: U Tuzlanskom kantonu se uvodi romski jezik u školama

Vijesti 04. nov 201915:49 > 19:09
N1

Danas je Svjetski dan romskog jezika. Prema nekim podacima, u Evropi živi oko 11 miliona Roma. Po zadnjem popisu stanovništva, u BiH ima oko 12.500, mada romske zajednice tvrde da je taj broj puno veći jer se mnogi na popisu nisu htjeli izjasniti kao Romi. Romi su jedna od 17 nacionalnih manjina u BiH i nemaju mogućnost izučavanja romskog jezika u obrazovnom sistemu. Tuzlanski kanton pravi iskorak i uskoro uvodi romski jezik u škole.

U porodici Naze Jusić romski jezik se prenosio sa koljena na koljeno. Ona ga je naučila od roditelja, a dalje je podučila djecu i unučad.

“Maternji jezik se ne zaboravlja nikada. Mi smo nacionalna manjina koja taj jezik upotrebljava. Ne trebamo ga svugdje, ali kada je potrebno, moramo svoj jezik upotrebljavati”, kazala je Naza Jusić.

Značajan broj roma živi u Tuzlanskom kantonu. Maternji jezik koriste samo unutar zajednice, i opet ne svi.

“Mogu reći da izumire u nekim zajednicama, npr. u Tuzlanskom kantonu. Zajednice koje su udaljene od Tuzle većinom govore romski. Recimo, u Kiseljaku, zatim u Poljicu, u opštini Lukavac dosta Roma govori jezik, ali oni koji su bliže Tuzli, slabo govore romski jezik”, objasnio je Denis Mujić iz UŽR “Bolja budućnost” iz Tuzle.

A nadu da ovaj jezik ipak neće nestati daje činjenica da je u toku izrada dugo najavljivanog nastavnog plana i programa za učenje ovog jezika u osnovnim školama u TK.

“Naredni korak je da sa našim Univerzitetom ili sa drugim univerzitetima u regiji osposobimo određeni kadar koji će predavati romski jezik u osnovnim školama. Napominjem, ti predavači ne moraju biti isključivo Romi”, rekao je Nedžad Jusić iz UG “Euro Rom” Tuzla.

Amira Turbić Hadžagić sa Filozofskog fakulteta Tuzla dodala je:

“Također, očekujem da će na Odsjeku za književnost Filozofoskog fakulteta UNTZ-a biti romski jezik i književnost u početku uvedeni i to će biti preduvjet za stvaranje katedre za romski jezik i književnost.”

Romski jezik sa kulturom, tradicijom i istorijom Roma, trebao bi biti ponuđen kao izborni predmet u školama gdje postoji potreba.

“Ja se nadam da ćemo za sljedeću školsku godinu, imati mogućnost da ponudimo svim učenicima, bez obzira na nacinalnu pripadnost, mogućnost da izaberu fakultativni predmet romski jezik koji će se izučavati vjerovatno od iduće školske godine”, istakao je Fikret Vrtagić iz Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Do tada, Sretan dan romskog jezika, poručuju Romi. Njihova himna Gelem Gelem pjeva o tome kako je vrijeme da Romi ustanu i uspiju u svojim naporima. Za početak, da uče svoj jezik koji svjedoči da su oni stoljećima prepoznatljiva i samostalna etnička, ali diskriminirana skupina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad