Osim sunca, jesen donijela i viroze: Kada se očekuju padavine?

Vijesti 04. nov 201916:28 > 19:16
N1

Temperature u cijeloj regiji su iznad prosjeka. Netipična jesen koja traje već skoro dva mjeseca do sada nije pokazala skoro ništa što asocira na ovo godišnje doba. Rijetki su kišni dani, a dnevne temperature su oko 20 stepeni Celzijusa. Je li ovo samo zatišje pred buru? Kako građani podnose ovakve vremenske prilike? Koje su preporuke ljekara?

Neuobičajeno toplo vrijeme za novembar utiče na zdravlje, dovodi do promjene raspoloženja bilo da su djeca ili starije osobe u pitanju.

Ovakve vremenske prilike najmanje odgovaraju meteoropatama:

“Ne odgovara mi, nije normalno da u novembru bude ovolika temperatura.”

“Sada je vruće. Previše je ovo.”

Osim sunca, jesen je donijela i viroze. Stomačne naročito.

“Pa to su uglavnom pacijenti sa pogoršanjem hroničnih bolesti, hronični pacijenti, kardijalni, srčani bolesnici, bolesnici sa oslabljenim imunitetom se uglavnom javljaju u Zavod za hitnu medicinsku pomoć kojima baš i ne odgovara ovo vrijeme”, rekao nam je Kemal Kadrić, specijalista urgentne medicine.

Međutim, ima i Sarajlija koji se i dalje raduju suncu i visokim temperaturama:

“Da, odgovara mi, lijepo je”

“Meni ovo super odgovara. Što se mene tiče, može ovako biti i cijele godine.”

Iako nam se kalendarski bliži zima, sniježne padavine još uvijek nisu najavljene. Meteorolozi poručili, topla jutra i dani očekuju se sve do 20.novembra.

“Neće baš biti suho jer vidi se taj trend promjenljivosti i dosta čestih padavina, učestale će biti, ali kažem, barem padavine su dobrodošle s obzirom da trpimo sušu i naravno ovi požari koji su bili proteklih dana ili proteklih sedmica”, riječi su meteorologa Nedima Sladića.

Mnogo tečnosti, šetnja, provjetravanje prostorija, adekvatna odjeća, preporuke su ljekara u danima koji dolaze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad