Netransparentnost zapošljavanja u javnim institucijama – rak rana društva

N1

Zapošljavanje u javnim institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od gorućih problema, ako je suditi prema revizorskom izvještaju za prošlu godinu. Sklapanje ugovora o djelu i privremenim i povremenim poslovima jedna je od metoda kojim se, netransparentno, na platne spiskove institucija dodaje veliki broj ljudi. Samo u prošloj godini na ovu stavku otišlo je više od 6,6 miliona KM, milion maraka više nego prethodne godine.

Novi revizorski izvještaj. Stari problemi. Netransparentno zapošljavanje i dalje jedan od gorućih problema državnih institucija.

“Za ugovore o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima u 2018. godini isplaćeno je 6.612.056 KM od kojih je na ugovore o djelu utrošeno 4.872.608 KM, a na ugovore o privremenim i povremenim poslovima 1.739.448 KM. U odnosu na 2017. godinu izdaci su veći za 1.030.413 KM”, stoji u revizorskom izvještaju.

Revizori su i u prethodnom izvještaju, za 2017. godinu, upozoravali da se ugovori o djelu i privremenim i povremenim poslovima sklapaju bez zakonskog osnova. Preporuka da se prestane sa tim – nije ispoštovana.

“Uočeni su i slučajevi da su osobe u razdoblju pauze između dva ugovora na određeno vrijeme od tri mjeseca bile angažovane putem ugovora o djelu”, poručuju iz Kancelarije za reviziju Institucija BiH.

“Bez konkursa, pa im se ti ugovori stalno produžavaju u nedogled, dakle krše se procedure ne samo tim što nisu raspisani javni konkursi već i to da postoje uslovi u kojima možete zapošljavati ljude na određeno vrijeme ili po ugovoru o djelu”, kaže Ivana Korajlić, TI BiH.

Za sva nova zapošljavanja u državnim institucijama neophodna je saglasnost Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, no ne i za sklapanje ugovora o djelu ili o privremenim i povremenim poslovima.

“U periodu od početka 2018. godine do danas, sigurno bilo i pozitivnih i negativnih mišljenja na tačke dnevnog reda koje su se našle na sjednicama Savjeta ministara BiH”, poručuju iz Ministarstva finansija.

“Sada imamo situaciju čak i u ovom tehničkom mandatu, da se gleda da se što više, prije nego što sadašnje rukovodstvo i ministri odu, da iskoriste priliku i dovedu što više ljudi”, smatra Korajlić.

Još uvijek nije poznat stepen realizacije revizorskih preporuka za 2018. godinu, no jeste onih za 2017. Od 49 prepreporuka, potpuno je ispoštovano njih devet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad