Softić za N1: Dodik će morati pristati na to, prije ili kasnije

Vijesti 04. nov 201918:02 > 18:06
N1

Potpredsjednik SDA Safet Softić gostovao je u Danu uživo na N1 gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji i razgovorima povodom formiranja vlasti.

Ima li pomaka u dogovorima?

“Ima nekih razgovora koji su u toku u okviru Predsjedništva, između članova Predsjedništva koji se kreću u pravcu postizanja dogovora. Dokle su ti dogovori došli, to najbolje znaju članovi Predsjedništva. Ali, znam da se razgovara o formiranju vlasti”, kazao je Softić.

Sastanak na nivou sve tri stranke?

“Nije to stvar samo te tri stranke, gospodin Komšić je važan u cijelom procesu i bez nejgove saglasnosti teško je postići bilo kakav dogovor. Treba svesti na stranke koje nominalno čine većinu u državnom parlamentu. To je DF, a to je i pitanje za SBB koji se izjasnio da će učestvovati u vlasti”.

Da li će SDA mijenjati stavove u vezi slanja ANP-a?

“Ja ne vidim nikakve promjene u stavu SDA i u izjama koje su date. Parlament je blokirao Dodik sa SNSD-om i nijedan razlog ne postoji da Parlament ne radi. Bilo je pokušaja za hitnim sjednicama i mislim da će biti još”, smatra Softić i dodaje da je blokada “SNSD-a osnovni razlog što se sjednice ne održavaju”.

“To će gospodin Zvizdić odgovoriti, ali u svakom slučaju blokada koju čini SNSD je osnovni razlog što se sjednice ne drže”.

“Posljedica nesazivanja sjednice je posljedica cjelokupnog političkog stanja u BiH”, ističe Softić.

Zašto blokada svega zbog insistiranja o ANP-u pa onda priča da se neće u NATO dok se svi ne usaglase?, bilo je jedno od pitanja za potpredsjednika SDA.

“Dodik će morati pristati na to, prije ili kasnije. To zakoni ove zemlje propisuju. Dodik će to morati prihvatiti, ovo je neka crvena linija na kojoj Dodik lomi organe BiH u smislu razgradnje ove zemlje. To je njegova, čini mi se, zvanična politika. Ovo je crvena linija na kojoj treba istrajati i dovesti Dodika u fazu da poštuje zakon”.

“Pitanje ANP-a u ovom slučaju prevazilazi pitanje dokumenta. Ovo nije pitanje hoćemo li mi u NATO ili nećemo, ovo je pitanje zakona. Zakona koji su doneseni”, kazao je on.

Poručio je da Milorad Dodik želi ući u državnu vlast.

“Dodik da je htio iskoristiti svoje prijetnje od februara, da smo to slušali mi bismo živjeli u nekoj drugoj zemlji. Dodik strašno želi da uđe u državnu vlast. Mi ne ucjenjujemo nikoga, članovi Predsjedništva traže od budućeg mandatara da poštuje zakon”.

Sastanak Lajčaka sa Čovićem i Dodikom?

“Lajčak je zvao Izetbegovića, da mu neke stvari pojasni vezano za taj sastanak. Ja ne mogu to tumačiti, samo ako me pitate da li je bilo kakvog kontakta, gospodin Lajčak se javio gospodinu Izetbegoviću”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad