Protesti ispred ambasade Švedske u Sarajevu, pismo za kralja i kraljicu (FOTO)

Vijesti 05. nov 201910:14 > 10:18
N1

Članovi Udruženje žrtava i svjedoka genocida i građani okupili su se ispred ambasade Švedske u Sarajevu zbog odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, kazao je da je Handke učestvovao u raznim mitinzima  opravdavajući genocid koji je poočinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Pozivam sve, pogotovo Akademiju Švedske da po prvi put u historiji odustane od dodjele nagrade i na taj način ispoštuje Nobela. Nadam se da će naš apel koji će biti svakog utorka ovdje i da će Akademija odustati od dodjeljivanja nagrade Handkeu”, kazao je Tahirović.

N1

Okupljenima se obratila i  predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić koja je najavila da će večeras uručiti pismo princezi Victoriji prestolonasljednici i princu Danielu od Švedske sa ciljem, kako su naveli, da ih se upozna sa razlozima protivljenja nagradi.

“Mi smo danas se okupili simboličo da uručimo pismo kralju i kraljici, da ih opomenem na ono sa čime se ne slažemo, a to je dodjela nagrade Handkeu. Nagradu koju je Akademija dala ovom čovjeku mogli su dati i Karadžiću, Mladiću i Miloševiću”, poručila je Subašić.

Članovi udruženja su naveli da će se okupljati svakog utorka do 10. decembra kada bi nagrada zvanično trebala biti uručena Handkeu.

N1

Neposredno nakon rata u Bosni i Hercegovini, Handke 1996. godine, objavio knjigu “Putovanje rijekama: Pravda za Srbiju”, u kojima staje na stranu Slobodana Miloševića i njegove politike neonacističkog agresorskog rata, etničkog čišćenja, ratnih zločina, progona i genocida, masovnih grobnica, izražavajući čak sumnju da je u Srebrenici izvršen stravični pokolj i optužujući građane Bosne i Hercegovine, konkretnije, bosanske muslimane, za “napade na Srbe”, naglašavajući da to nije ništa drugo nego bešćutno i monstruozno podržavanje i slavljenje počinjenih ratnih zločina.

Dodjela nagrade Handkeu je u BiH izazvala mnogobrojne reakcije. 

Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, je od sredine devedesetih godina, svoj veliki književni talent i svoj dotad nesporno značajan književni autoritet stavio u službu jedne retrogradne nacionalističke ideologije koja je odgovorna za genocid, ogromne zločine i “etničko čišćenje” u Bosni i Hercegovini, navode iz Senata Univerziteta u Sarajevu.

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine izrazilo je iskrenu zabrinutost zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, ocjenjujući ga otvorenim i dosljednim zagovaravačem i braniocem neonacističkih i genocidnih projekata na Balkanu devedesetih godina prošloga stoljeća.

Preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini izrazili su protest i najdublje razočarenje zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, navodeći u protestnom pismu namijenjenom Nobelovom komitetu za književost, da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.

Grad Sarajevo najoštrije je osudio odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. dodijeli Peteru Handkeu te zatražio od Grada Štokholma i gradonačelnice Anni König Jerlmyr da osude ovaj čin.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu zbog dodijeljene Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad