Borovac sa Mlambo-Ngcuka: Od nemjerljivog značaja projekti i podrška UN tijela

Vijesti 05. nov 201912:16 > 12:31
N1

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas u Sarajevu sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija i izvršnom direktoricom UN Women Phumzile Mlambo–Ngcuka. Tijekom sastanka ministrica Borovac je naglasila kako veoma cijeni podršku UN tijela koja rade na promociji i zaštiti ljudskih prava.

“Poznato je da promocija i zaštita ljudskih prava iziskuju značajna financijska sredstva, a koja Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti samostalno osigurati. Stoga su nam od nemjerljivog značaja projekti i podrška UN tijela, među kojima i UN Women, koju već godinama u kontinuitetu imamo, a koju vlastitim zalaganjem i radom opravdavamo”, navela je ministrica Borovac.

Podsjetila je kako Predsjedništvo BiH 2013. godine donijelo Odluku o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a BiH je postala prva u regiji i šesta članica Vijeća Evrope koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju. Također, u prethodnom periodu su doneseni treći po redu Gender akcijski plan BiH i treći Akcijski plan za implementaciju UN Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“.

Kako je objašnjeno na sastanku, Bosna i Hercegovina je iskazala opredjeljenje za poboljšanje položaja žena i djevojčica u društvu, ali i dalje se suočava sa brojnim izazovima. I dalje nema mogućnosti objedinjavanja statističkih podataka za nivo BiH zbog neujednačene metodologije prikupljanja podataka o nasilju u entitetima. Jedan od ozbiljnih problema je i činjenica da postojeći kapaciteti sigurnih kuća u BiH su sedam puta manji od standarda propisanog Istanbulskom konvencijom, a financiranje privremenog zbrinjavanja žrtve nasilja se ne realizira u potpunosti.
U oblasti zaštite još nije realizirana obaveza iz Istanbulske konvencije o informiranosti žena o dostupnim oblicima podrške i pomoći te uvođenja sistema specijalizirane zaštite, kao na primjer uspostava kriznih centara za žrtve seksualnog nasilja.

N1

“Pred nama je mnogo posla u cilju osnaživanja žena i ostvarivanja ravnopravnosti spolova. Jer, dok diskriminacija i nejednakost i nasilje nad ženama postoji, dok su žene i djevojke potcijenjene i smatrane manje vrijednim u porodici i društvu, dokle god su žene žrtve nasilja unutar i izvan svojih domova, pravog napretka neće biti”, zaključila je ministrica Borovac.

Podsekretarka Mlambo–Ngcuka kazala je na sastanku da je Bosna i Hercegovina napravila značajne korake u razvijanju institucionalnih kapaciteta za unaprijeđenje rodne ravnopravnosti u zemlji, uključujući i uspostavljanje institucija fokusiranih na rodnu ravnopravnost na državnom i entitetskim nivoima.

“Napori Agencije za ravnopravnost spolova BiH u oblasti podrške ženama i djevojčicama su za pohvalu i nadam se da će moja posjeta pomoći unaprijeđenju naše suradnje, kao i nastavku podrške integraciji rodne perspektive i implementaciji usluga koje će biti dostupne svima, bez obzira na to gdje žive”, kazala je Mlambo–Ngcuka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad