Kada Hotić: Na šta je to spala Nobelova nagrada

Vijesti 05. nov 201913:09 > 13:12
N1

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa", kazala je na današnjim protestima ispred ambasade Švedske u Sarajevu da su udruženja porodica žrtava zaprepašteni činjenicom da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu.

Hotić se upitala šta je ta Nobelova nagrada.

“Je li ona toliko otrcana i na to spala, treba je onda ukinuti”, istakla je.

Hotić je kazala da su uručili pismo švedskom ambasadoru, da ga preda kralju i kraljici.

“Ujedno smo pozvali kralja i kraljicu da dođu na 25. godišnjicu obilježavanja i dženaze u Srebrenici. Šveđani su bili u toku rata u Srebrenici, čak su radili kućice i smještavali ljude. Gledali su situaciju zla koju su nam zločinci nanijeli, očevici su toga. Zanimljivo da su jednom koji opravdava te zločine dodijelili Nobelovu nagradu. Mi ćemo se boriti svim silama protiv takvih dešavanja, a nadamo se da će svijest proraditi”, poručila je. 

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”, kazala da je “dno dna” to što je Handke dobio Nobelovu nagradu.

“Ja hoću da vjerujem da će oni ponovo razmotriti i shvatiti naše poruke, preživjelih žrtava, da je on cijelo vrijeme rata u BiH mešetario po BiH. Smatram da je na neki način i učesnik u genocidu i zločinima počinjenim u BiH samim svojim pristupom i izvještajima. Meni kao žrtvi silovanja je najteže što Švedska zna da je dala utočište mnogim zločincima”, kazala je.

Članovi Udruženje žrtava i svjedoka genocida i građani okupili su se danas ispred ambasade Švedske u Sarajevu zbog odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad