Divjak za N1: Rekao sam Handkeu da su i njegove knjige gorjele u Vijećnici 1992.

Vijesti 05. nov 201913:39 > 13:44
N1

Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak, rekao je za N1 da se 1996. godine susreo sa austrijskim piscem Peterom Handkeom, potvrđujući navode iz Handkeovog inervjua iz 2010. godine kako je Divjak ljutito reagirao da činjenicu da je pisac prije toga boravio na Palama.

“Da li je bila šaka ili nešto drugo, nije bitno. Ali je činjenica da mi se pružila prilika da kažem da su i njegove knjige gorjele u zapaljenoj Vijećnici 27. augusta 1992. godine. Nije on posebno reagovao. Govorio sam mu o tri ona velika masakra 27. maja 1992, 5. februara 1994, 28. augusta 1995, stradala su djeca najviše. On je slušao, da li je u svojoj glavi o nečemu razmišljao, to ne znam. Znam da njegovo lice, njegov pogled i njegovo razmišljanje nije pokazivalo da je on upšte prihvatio tu moju priču”, kazao je Divjak u izjavi za N1.

Podsjetimo, Handke je 2010. godine dao intervju Süddeutsche zeitungu, gdje je govorio o susretima sa Divjakom i Radovanom Karadžićem.

“Upoznao sam ga (Karadžića) preko Valentina Inzka koji je bio ambasador Austrije u Sarajevu, a sada je specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu. Kod njega sam tih dana i živio, pomogao mi je sa propusnicama. I nisam se samo sastao sa Karadžićem, nego i sa srpskim generalom Jovanom Divjakom, koji se borio na strani muslimana Bosne i Hercegovine. Kada je čuo da sam prije toga bio na Palama, on mi je ljutito stavio šaku pred nos”, prisjetio se Handke u intervjuu za njemački list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad