Fazlić: U dvije godine smo sačuvali obraz, sada nas prikazuju kao neke negativce

Vijesti 05. nov 201913:43 > 13:50
Grad Bihać

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostitio je danas ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Prvu posjetu Gradu Bihaću ambasador Sattler iskoristio je kako bi se upoznao sa aktuelnom migrantskom krizom i stavovima gradske administracije kada je u pitanju rješavanje ovog problema i smanjenje pritiska na Grad Bihać i njegove građane.

Zahvalivši se ambasadoru Sattleru na dosadašnjoj podršci Delegacije EU u BiH prema Gradu Bihaću, gradonačelnik Fazlić nakon sastanka kazao je da je glavna tema sastanka bilo zatvaranje Vučjaka, ali tek nakon što se van Grada Bihaća i USK-a osigura lokacija za njihov smještaj, ali i smještaj svih onih koji i dalje budu dolazili u Bihać.

Grad Bihać
Grad Bihać
Grad Bihać
Grad Bihać
Grad Bihać

„I sinoć je u naš grad došlo preko 150 migranata i pitam sve što ćemo s njima i svakim slijedećim migrantom koji bude dolazio u Bihać, a ne bude Vučjaka. Svi smo jedinstveni u stavu da uslovi na Vučjaku nisu idealni, ali ne možemo sad dozvoliti da migranti dođu u grad i budu van kontrole. Zahtijevam da se na cjelovit način riješi kriza, a ne parcijalno i da se teret raspodjeli, a ne da Bihać bude jedini na udaru. Mi smo u dvije godine sačuvali obraz i sad dolazimo u situaciju da nas prikazuju kao neke negativce u kontekstu Vučjaka“, naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Istaknuo je da će zbog aktuelne situacije na sutrašnjoj vanrednoj sjednici vijećnicima ponuditi lokaciju Lipa kao lokaciju za privremeni smještaj migranata.

„Sa gradonačelnikom Fazlićem i premijerom Ružnićem razgovarao sam o migrantskoj krizi i snažnijem uključivanju državnih vlasti u ovaj problem. Ono što sam od njih tražio je zatvaranje kampa Vučjaka koji ne ispunjava uslove za boravak migranata sa više aspekata. Kamp Vučjak je simbol nefunkcionalne vlasti u državi BiH i nema zatvaranja Vučjaka bez ponuđenih alternativa oko smještaja migranata. Ima nekoliko lokaliteta van USK-a i vjerujem da ćemo vrlo brzo sa državnim ministrom sigurnosti pronaći lokacije za smještaj migranata sa Vučjaka“, naveo je ambasador Sattler, zahvalivši se građanima Bihaća i USK-a na pomoći koju su pružili migrantima u protekle dvije godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad