Vještak: Garaže u gradskom jezgru nisu rješenje, nego problem

Vijesti 05. nov 201917:34 > 18:22
N1

Saobraćajna gužva i vozači na rubu živaca koji pokušavaju parkirati svoja vozila svakodnevnica su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu. Šta je uzrok problema? Je li u pitanju saobraćajna kultura ili nedostatak parking mjesta?

Sto i pedest hiljada automobila registrovano je u KS, što je na hiljadu stanovnika, 340 vozila. Problem je nedovoljan broj parking mjesta, kažu građani.

Anketa:

“Nemoguće je da se parkira ovdje, a invalidi nemaju gdje da prođu”.

“Biće dovoljno kada se izgradi ovaj na Vijećnici taj veliki parking, a sad trenutno je situacija ovakva da ljudi parkiraju gdje stignu, jer nemamo dovoljno mjesta”.

Najkritičnija područja su opštine Centar i Stari Grad. Izgradnjom prve javne podzemne garaže u Starom Gradu, koja će brojati 155 parking mjesta, građani se nadaju potencijalnom rješenju. No, sudski vještak saobraćajne struke, misli drugačije.

“Nikako ne treba graditi gradske garaže u gradskom jezgru koje će privući sav saobraćaj i naravno možemo očekivati zagušenja u užim gradskim jezgrima. Ono što su rješenja jesu svakako povećanje popularizacije ekološki održivih vidova saobraćaja u gradovima, čemu su sve evropske metropole pribjegle, a to je favorizacija biciklizma, pješačenja, dolaska na posao romobilom”, navodi Mirzet Sarajlić, stalni sudski vještak saobraćajne struke.

U policiji problem vide i u saobraćajnoj kulturi. Tokom devet mjeseci 2019. godine Uprava policije MUP-a KS izdala je 62.788 prekršajnih naloga za nepropisno parkirana vozila, a 1.499 vozila premješteno je specijalnim vozilom “Pauk”.

“Možda je generisana ovim simboličnim kaznama, 20 maraka je svako od nas spreman rizikovati, od 5 puta, ako jednom i plati, nije problem. Ali svako je navikao da dođe pred instituciju, ustanovu ili odredište pred vrata bukvalno svojim vozilom ne razmišljajući da će ugroziti druge, da to nije kulturno prije svega”, ističe komesar Nusret Selimović.

Saobraćajni stručnjaci dodaju i da su visoke cijene parkinga u užem dijelu grada, te da zbog toga vozači zauzimaju prostor koji nije njima namijenjen.

U parking mjesto pretvoren je gotovo svaki dio asfalta, trotoara i pješačke zone. U nedostatku prostora za parkiranje vozači svoje automobile ostavljaju ne vodeći računa ni o drugim vozilima, kao ni o pješacima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad