Knežević: Opasan poziv Evropskog suda za ljudska prava Ustavnom sudu BiH

Vijesti 05. nov 201917:39 > 21:15
N1

Sa predsjednikom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatkom Kneževićem razgovarali smo o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Irma Baralija protiv BiH, neradu državnog Parlamenta, apelacijama Borjane Krišto i Bože Ljubića i drugim odlukama Ustavnog suda.

“Ustavni sud BiH svojevremeno je proglasio odredbe Izbornog zakona BiH i dio koji se odnosi na Statut grada Mostara neustavnim. Poništio je te odredbe i naložio tada Parlamentima da naprave izmjene Zakona i omoguće građanima da ispunjavaju svoje obaveze i prava bez diskriminacije. Od tada do danas, od strane zakonodavca nije bilo nikakve reakcije”, objasnio je predsjednik Ustavnog suda.

Evropski sud za ljudska prava ostavio je mogućnost da Ustavni sud preuzme obavezu izmjene Izbornog zakona ukoliko to Parlament ne uradi. Knežević je to ocijenio opasnim jer bi u tom slučaju Ustavni sud preuzeo ulogu zakonodavca:

“Iznenadilo me to pozivanje na mogućnost da Ustavni sud o tome odluči jer to je na određeni način iskorak van redovne prakse Evropskog suda, iskorak van demokratskih regula. To parlament treba da radi, ne Ustavni sud. Jasan mi je razlog sa njihove tačke gledišta. Vjerovatno se pozivaju na druge odluke Evropskog suda koje nisu provedene.”

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kazao je da, ukoliko dođe do toga da Ustavni sud odlučuje, pitaće se volja Mostaraca:

“Ja moram da vjerujem da će Parlament uraditi svoj dio posla. Ako dođemo u situaciju da moramo o tome da odlučujemo, mi bi trebali da čujemo šta kažu građani Mostara, da li će biti iskazani nevladinim organizacijama, predstavnicima političkih stranaka koji participiraju na tom području. Ali, suho donošenje odluke bez mišljenja građana Mostara Ustavni sud onda kao da se svrstava na jednu, drugu, treću, petu stranu.”

Komentarišući različita tumačenja koja su se mogla čuti nakon presude Evropskog suda kako prelaznim rješenjem treba vratiti stara izborna pravila u Mostaru, odnosno da se Mostar treba riješiti u paketu sa Domom naroda Parlamenta Federacije – poručio je…

“Šta će biti zavisi od odluke Ustavnog suda. Eventualne varijante opet zavise od odluka Ustavnog suda i o tome se predsjednik ne može unaprijed izjašnjavati. Jedna je stvar sigurna – da su valjala stara pravila ne bi Ustavni sud donio odluku koju je donio”.

Knežević je odbacio navode pojedinih medija da je odluka po apelaciji Borjane Krišto, Ustavnom sudu o neustavnosti pojedinih odredbi Ustava Federacije, bila odbačena, ali je rekao da se namjerno “otezalo” podsjetivši da je Krišto bila ta koja je povukla svoju apelaciju.

Za N1 je kazao i to da je rješenje odluke Ustavnog suda po apleaciji Bože Ljubića vrlo jednostavna:

“Po odluci našoj u predmetu Ljubić vrlo je jasno rečeno da odredbe Izbornog zakona i odredbe Ustava Federacije ne smiju biti u koliziji iz sljedećeg razloga: jer Ustav Federacije BiH nalaže i utvrđuje organizaciju BiH uključujući i Dom naroda, a Izborni zakon BiH utvrđuje i određuje način izbora između ostalog i u Dom naroda. U slučaju da je Ustavni sud u situaciji da ocjenjuje šta je preče, Ustavni sud je smatrao i upravu je – preče su odredbe Ustava Federacije. Izborni zakon ili se mora uskladiti sa Ustavom Federacije ako misle da ga mijenjaju ili neposredno primjenjivati Ustav Federacije.”

Govorio je i o neradu Parlamenta BiH, te pokrenutom predmetu u Tužilaštvu u vezi sa neizvršavanjem obaveza u Parlamentu:

“Žalosno je ako se izvršenje odluka Ustavnog suda svode na eventualnu prijetnju krivičnim postupkom i krivičnim djelom koje postoji. To je vrlo žalosno, to je znak nesposobnosti društva da poštuje podjelu vlasti i ono što se zove ustavni korektiv.”

Parlamentarcima poručuje da moraju raditi svoj posao:

“Ovo je izuzetno opasno da se stalno nagriza ustavni poredak od strane nekoga ko treba suštinski da ga štiti, što je Parlament. Smatramo normalnim da se ocjenjuju naše odluke, da se komentarišu, ali se trebaju provesti. Mi samo tražimo da se donese zakon. Ovo je jedna atmosfera u kojoj nema odgovornosti da se nešto provede. Provedite, onako kako mislite, provedite. Da li je to u skladu sa odlukom Ustavnog suda, vidjećemo, ali pokažite da poštujete ono zbog čega ste izabrani.”

Predsjednik Ustavnog suda se osvrnuo i na odluku kojom je potvrđena diskriminacija 128 djece u Vrbanjcima, područnoj školi kod Kotor-Varoša, kazavši kako mu nije jasno zbog čega je uopšte moralo doći do Ustavnog suda.

“Najčudnije u svemu tome je što 80 km od tih Vrbanjaca se nalazi naseljeno mjesto Kozarac u kojoj bez ikakvih problema funkcioniše ta nacionalna grupa predmeta. Nama nije jasno zašto se spori oko stvari koje su nesporne u Kozarcu i drugim gradovima. Zašto se u toj školi Vrbanjcima kod Kotor-Varoša napravio problem. Nije nam to jasno. Kad pročitate kompletan materijal dođete do zaključka da ni u toj školi među tim ljudima nema nikakav problem. Nastavnica koja je po nacionalnoj pripadnosti Bošnjakinja predaje srpski jezik i književnost i to nikome nije problem”, rekao je Knežević.

Predsjednik Ustavnog suda Zlatko Knežević govorio je i o radu ove institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad