Grmuša: Neophodno formirati prelazni Savjet ministara BiH

Vijesti 06. nov 201910:36 > 10:39
N1

Član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša ponovio je danas da u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ne postoji stabilna većina oko bilo kojeg važnijeg političkog pitanja, te da je zbog toga neophodno formirati prelazni Savjet ministara u kojem bi participirale sve parlamentarne stranke u Predstavničkom domu i koji bi imao samo jedan zadatak: rad na izmjenama Izbornog zakona BiH i omogućavanje poštenih i transparentnih vanrednih izbora naredne godine.

“Više puta sam u toku ove godine ponovio principijelan politički stav da u svim razvijenim demokratskim zemljama, kad nije moguće formirati vlast, red je da se ide na vanredne izbore. Prema tome, ili će u BiH konačno biti uvedena mogućnost vanrednih izbora, ili će BiH ostati zemlja u vanrednom stanju”, izjavio je Grmuša.

Uporedo sa vanrednim izborima za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i lokalnim izborima, Grmuša smatra da postoje ozbiljni razlozi i da naredne godine budu održani i vanredni izbori za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“Mislim da je vrijeme da se kaže ono o čemu svi ćute, a to je da je politički nezabilježena situacija da druga stranka po snazi u vladajućoj koaliciji svega godinu dana nakon formiranja vlade zaustavlja djelovanje u koaliciji u okviru koje djeluje unutar te iste vlade. Stoga, smatram da je neophodno da konačno i u Republici Srpskoj budu održani pošteni izbori na kojima bi se, prije i iznad svega, takmičile razvojne politike naše zemlje, a svi nezadovoljni politički akteri bi imali priliku da objasne građanima zbog čega su nezadovoljni i kakva konkretna rješenja nude za promjene. To će biti dobra prilika da konačno svi politički faktori, u vlasti i u opoziciji, jasno saopšte kako vide budućnost ove zemlje i da to saopšte javno, umjesto što ispod radara pozivaju jedni druge da prave manje ili više neprincipijelne matematičke kombinatorike na svim nivoima”, istakao je Grmuša.

Prema njegovim riječima, Republici Srpskoj je životno potreban novi politički dinamizam i energija kako bi se zemlja suočila sa ogromnim ekonomskim i demografskim izazovima.

“Penzioneri svih boja i opredjeljenja trebaju dobiti šansu da dostojanstveno uživaju u penziji, pogotovo oni koji decenijama stvaraju ambijent da mladi odlaze iz ove zemlje, a mlađi ljudi konačno trebaju da se emancipuju, sazriju i preuzmu odgovornost za vođenje Republike Srpske”, naveo je Grmuša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad