Čolpa o naoružavanju Srbije: Uputiti hitan apel Međunarodnoj zajednici

Vijesti 06. nov 201911:56 > 11:59
N1

Govoreći o kupovini oružja za Vojsku Srbije, predsjednik susjedne zemlje Aleksandar Vučić u intervjuu za RTS kazao je da je Srbija mala zemlja, sa svih strana okružena NATO-om, ali da srpska vojska napreduje, što, kako je primijetio, priznaju i Hrvati. Srbija za S-400 nema novac, kaže Vučić, ali dodaje da nabavka takvog oružja predstavlja dobro sredstvo odvraćanja. Naveo je da će se "vojska pojačavati sredstvima koja nisu na listi za sankcije".

Napomenuo je da će se vojska pojačavati sredstvima koja nisu na listi za sankcije, poput “pancira”.

“Nabavljamo samo defanzivno oružje”, poručio je predsednik.

Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza oštro je reagovao kazavši da je potrebno “uputiti hitan apel Međunarodnoj zajednici zbog kršenja Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja od strane Vučićeve Srbije”, saopšteno je iz GS-a.

“Pojačane aktivnosti Srbije na uvećanju naoružanja i povećanju borbene gotovosti ne doprinose osjećaju mira, sigurnosti i međusobnog povjerenja država potpisnica Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja i krajnje je vrijeme da politički akteri i institucije u BiH poduzmu aktivnosti kako bi se zaustavila Vućićeva agresivna politika koja destabilizira region i unosi nemir među stanovništvom”, kazao je Čolpa.

Istakao je kako je bliska prošlost svjedok i najčvršći svjedok onoga što “Srbija danas radi”.

“Međunarodni akteri koju su se obavezali na praćenje realizacije ovog Sporazuma moraju okončati zimski san jer Republika Srbija je posljednja adresa do koje bi bilo kakvo naoruženje trebalo stizati”, naglasio je te pozvao institucije Bosne i Hercegovine da upute apel međunarodnoj zajednici “zbog dešavanja istočno od Drine i hitnog zaustavljanja raspirivanja straha preko nišana.”

Ukoliko institucije BiH ne upute apel i prećute o naoružavanju u Srbiji, Čolpa je kazao da “ti ljudi i politički čimbenici moraju znati da nose breme suodgovornosti za nove potencijalne žrtve, protjerivanja i etnička čišćenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad