Čavaljuga: Upozoravali smo na razne napade na upravu Medicinskog fakulteta

Vijesti 06. nov 201912:37 > 12:59
N1 BiH

Senat Univerziteta u Sarajevu na današnjoj vanrednoj sjednicu govorio je o temi obustave izvođenja nastave na Medicinskom fakultetu.

Naime, studentima Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, te zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu prekinuto je izvođenje nastave iz kliničkih predmeta na Kliničkom centru u Sarajevu.

Ovu odluku donijelo je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta, čiji profesori izvode nastavu, a ujedno rade u Kliničkom centru. Rektor Univerziteta i članovi Senata danas su pokušali naći rješenje za novonastalu situaciju.

“Upozoravali smo na razne napade na upravu Medicinskog fakulteta”, kazala je dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga.

Objasnila je da su afere iskonstruisane da može rektor Rifat Škrijelj istupati u javnosti i da događa se diskriminacija kompletnog osoblja. Mjesecima, kako kaže, ukazuju na probleme, obraćajući se saopćenjima, a problemi se tiču cijele medicinske grupacije.

“Nastavno osoblje radi najviše na cijelom fakultetu, izvodi se nastava za sve grupacije osim Veterinarskog. Ukazujemo na problem da naši profesori i asistenti rade preko norme više od punog radnog vremena”, navela je Čavaljuga.

Konstatirala je se za njihov rad se ne može naći financiranje iako su jedan od fakulteta koji ima najveću zaradu.

“Neki od naših nastavnika, gdje postoji i docent s najmanje 15 godina radnog staža, a redovni profesori imaju minimalno 20 godina staža, dakle nisu više mladi, a rade i do četiri puta više od propisane norme što je obimno, a neplaćeno preopterećenje”, kazala je na sjednici i podsjetila da se time uništava potencijal za napredak što je moralno nedopustivo.

Istaknula je da na medicini ima 80.000 nastave sati godišnje, a kada se sastavlja budžet, nedostaje dovoljno novca za osnovne materijale potrebne za nastavu. Kazala je da sami financiraju i opremu jer prijelazom na trezorsko poslovanje ne mogu dobiti novac iz budžeta koji im treba.

Kako je navela, zbog takvog poslovanja događa se situacija da je Stomatološki fakultet preplaćen, a oni su potplaćeni.

“Umjesto da rektor i vlada odobre zapošljavanje novih asistenata i profesora i tako doprinesu pomlađivanju nastavnog osoblja, rektor zapošljava nesuvislu administraciju koja nema važne funkcije.”

Poručila je da studenti ne smiju biti oštećeni i da će sati biti nadoknađeni kada počne nastava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad