Poruka BiH iz EU: Osim riječi, sada nam je potreban opipljiv dokaz

Vijesti 06. nov 201913:38 > 13:56
Europa.ba

Silvio Gonzato, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije pri Ujedinjenim nacijama, u ime Evropske unije i njenih država članica, govorio je na debati Vijeća sigurnosti o situaciji u Bosni i Hercegovini

Gonzato je naveo da govori uime Evropske unije i njenih 28 država članica, te da su sa ovom izjavom saglasne zemlje kandidati Crna Gora i Albanija, kao i Ukrajina. On je zaželio 

“Pridružujem se drugim govornicima koji su zaželjeli dobrodošlicu visokom predstavniku Valentinu Inzku Vijeću i garantirali mu dalju podršku Evropske unije. Želim dobrodošlicu i stalnom predstavniku Bosne i Hercegovine i zahvaljujem mu na izjavi. Prošlo je već godinu dana od održavanja opštih izbora u toj zemlji, te smo zabrinuti što vlasti na državnom i entitetskom nivou još uvijek nisu formirane i što državni parlament ne funkcionira punim kapacitetom. Takvo stanje ozbiljno ugrožava provođenje prijeko potrebnih reformi koje bi omogućile Bosni i Hercegovini da nastavi put ka EU. Ono povlači i pitanje voljnosti političkih lidera da ispune želju svojih sugrađana za pridruživanje Evropskoj uniji”, naveo je.

Naveo je da u tom kontekstu, Evropska unija još jednom poziva političke lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoju odgovornost i nastave sa formiranjem vlasti bez odlaganja.

“Snažno ih ohrabrujemo da počnu pokazivati duh kompromisa i odlučnost ka postizanju dogovora o preostalim stvarima u kojima se ne slažu. Sporazum koji je postignut u augustu sadrži pozitivne elemente u tom smislu. Pored toga, ponavljamo poziv svim političkim liderima da se uzdrže od nacionalističke i provokativne retorike. Takođe podsjećamo da se revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivi vrijednostima EU i da nije u skladu sa perspektivom integracije u Evropsku uniju. Evropski projekat se gradi na pomirenju; institucije i lideri Bosne i Hercegovine moraju ostati posvećeni trajnom pomirenju”, poručio je.

Dodao je da Evropska unija insistira na tome da vlasti moraju jačati vladavinu prava, te posebno raditi na nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, radikalizacije, te garantirati nezavisnost medija, sigurnost novinara, promovirati zapošljavanje i obrazovanje mladih, i osigurati potpuno i efikasno provođenje socioekonomskih reformi.

“U cilju sprečavanja humanitarne krize u toku predstojeće zime, Bosna i Hercegovina mora preduzeti hitne mjere da osigura kontrolu migracija i pristup sistemu azila, uključujući i zatvaranje neodgovarajuće lokacije Vučjak i povećanje prihvatnih kapaciteta širom zemlje na osnovu kriterija tehničke izvodljivosti i sigurnosti. Koordinacija između svih nadležnih vlasti ključna je za dobro iskorištavanje resursa koje Evropska unija stavlja na raspolaganje”, naveo je.

Evropska unija ponavlja da se pitanja u vezi sa izborima, uključujući zahtjeve za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, moraju rješavati što prije, uzevši u obzir situaciju u zemlji u skladu sa evropskim standardima i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Evropska unija naglašava da se ne smiju praviti nikakvi pravni ni politički koraci koji bi dodatno otežali provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i sličnih presuda. Bosna i Hercegovina takođe mora provesti preporuke OSCE/ODIHR-a u cilju unapređenja demokratskog izbornog procesa.

“Evropska unija ponavlja svoju neupitnu posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Po pitanju političke i sigurnosne situacije na terenu i važnosti održavanja sigurne i bezbjedne sredine, Evropska unija ponavlja svoju čvrstu podršku misiji EUFOR Althea i mandatu koji joj je povjerilo ovo Vijeće”, stoji u govoru.

U zaključku navodi da pet mjeseci nakon što je Komisija usvojila Mišljenje, pažnja je ponovo na Bosni i Hercegovini i kredibilnosti njene opredijeljenosti putu ka EU.

“Kako bi ta opredijeljenost bila uvjerljiva, potrebni su nam partneri sa kojima ćemo razgovarati i konkretno se angažirati na reformama koje su potrebne za napredak ka EU. Osim riječi, sada nam je potreban opipljiv dokaz da je Bosna i Hercegovina voljna da uradi sve što je potrebno da jednog dana postane članica EU”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

*Crna Gora i Albanija i dalje su dio procesa stabilizacije i pridruživanja.