Bundalo: Posebna sjednica samo će pojačati tenzije u BiH

Vijesti 06. nov 201915:26 > 15:31
N1

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa Perica Bundalo smatra da će posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, koja će biti održana 11. novembra na zahtjev vladajuće većine, doprinijeti jačanju tenzija i odvlačenju pažnje sa životnih pitanja građana.

Bez obzira na to kako je naslovljena tačka dnevenog reda tog zasjedanja, povod je, kako navodi, programska deklaracija SDA, usvojena na stranačkom kongresu sredinom septembra.

O tom dokumentu su, kaže, sve političke stranke već ranije rekle svoj stav.

”Posebna sjednica entitetskog parlamenta je nepotrebno davanje značaja SDA i njeno uvlačenje u Narodnu skupštinu, što će doprinijeti podgrijavanju loše atmosfere među političkim subjektima u BiH i jačanju tenzija te odvlačenju pažnje od ključnih životnih tema”, rekao je Bundalo novinarima u Banjaluci.

Klub poslanika PDP-a na današnjoj sjednici skupštinskog kolegija nije podržao odluku o sazivanju posebne sjednice 11. novembra.

Bundalo nije mogao da precizira da li će podržati najavljene zaključke, jer, kako je rekao, o njima, kao i o materijalnu za posebnu sjednicu PDP nije konsultovan.

Kolegijum Narodne skupštine usaglasio je danas da posebna sjednica bude održana u ponedjeljak, 11. novembra s jednom tačkom dnevnog reda: “Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS“.

Zakazivanje posebne sjednice sa predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina narodnih poslanika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, Demokratski savez, Ujedinjena Srpska, NDP i dva nezavisna poslanika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad