Bratić: Bošnjaci 'isključeni' iz kolegijuma NSRS-a

Vijesti 06. nov 201915:32 > 15:33
Fena

Bošnjaci u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) ostali su bez svojih predstavnika u parlamentranom kolegiju, iako kao konstitivni narod, imaju na to ustavno pravo, upozorio je danas poslanik poslaničke grupe "Zajedno za BiH“ Senad Bratić (SDA).

“To je neprihvatljivo”, istakao je Bratić.

Stoga danas nisu ni prisustvovali sjednici skupštinskog Kolegija u vezi sa sazivanjem posebne sjednice na zahtjev SNSD-a, 11. novembra.

Bratić je rekao da će svoj stav o tom pitanju, kao i da li će prisustvovati posebnom zasjedanju, zauzeti nakon što se upoznaju s predloženim materijalnom i sjednice Predsjedništva SDA, koja će biti održana u petak.

Poslanici vladajuće većine u RS su 18. septembra usvojili odluku o razrješenju Bratića s funkcije potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog narod, iako je on prethodno tokom tog dana potvrdio da je podnio neopozivu ostavku.

Osim što su ostali bez funkcije u skupštinskom rukovodstvu, na što Bošnjaci imaju pravo i po Poslovniku, izgubili su i status kluba, nakon što je iz njega istupio Miro Perkunić.

Kolegijum Narodne skupštine usaglasio je danas da posebna sjednica bude održana u ponedjeljak, 11. novembra s jednom tačkom dnevnog reda “Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS“.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina narodnih poslanika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika.

Kolegijum je dogovorio da će svim liderima parlamentarnih političkih partija koji dostave zahtjev za obraćanje do petka, 8. novembra, do kraja radnog vremena, biti odobreno obraćanje u trajanju do deset minuta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad