Dodik za N1: Nas trojica smo sve dogovorili, onda je neko spomenuo ANP

Vijesti 06. nov 201917:06 > 20:18
N1

Dogovor o formiranju vlasti bio je skoro pa postignut između Dodika, Čovića i Izetbegovića. Član po član - došlo se do sporazuma, ali onda je došlo pitanje oko ANP-a i sve se krenulo razvaljivati, ispričao je Milorad Dodik u Pressingu na N1. Također, poručio je da se neće povući iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine - jer je sada to gotovo pa nemoguće, jer dva člana bez Parlamenta BiH ne mogu odlučivati sama.

Također, Dodik je kazao da se ne vode nikakvi pregovori u tajnosti o novom sporazumu između lidera, ali i to da nema namjeru sazivati nikoga.

“Ovo što rade SDA i HDZ, ne znam da li je to tajno. Što se nas iz SNSD-a tiče, mi ne progovaramo ni sa kim. Ima sporazum da promijenimo onaj član o trajanju. Neće niko da razgovara na tu temu. Mislio sam da je to završeno, da je tu bilo ono što je Izetbegović tražio sa bošnjačke strane. Nigdje nije pomenut ANP, rečeno je da će se redefinisati komisija za odbranu – gdje treba da odgovara Predsjedništvo”, rekao je.

A šta kada istekne novi rok?

“Nema roka ako se ne dogovorimo. Možemo promijeniti odredu o trajanju. Ako hoće, hoće. Nažalost, politika se svodi na to da određene opcije na važna mjesta dovedu osobe koje će provoditi određene politike. Imamo gotovo imenovanje značanog broja na nižim nivoima institucija vlasti na nivou BiH. Sad treba neko da dođe neko iz SNSD-a, pokupi političku odgovornost i da se nosi tri godine sa onim ljudima koji nisu bili politička volja tog Savjeta ministara. To se radi da bi se dovele stare strukture SDS-a i SDA da bi se produžili postojeći mandati”, kazao je.

Hoće li se povući iz Predsjedništva, ako ne bude postignut sporazum i SNSD ne uđe u državnu vlast?

“Sad kada sam ušao, do daljnjeg se neću povući. Sad je to gotovo nemoguće, ne radi Parlament, pa ne može da izabere novog člana. Ako bi htio da upropastim rad Predsjedništva mogu se povući, i Predsjedništva nema. Dva člana ne mogu odlučivati”, rekao je.

Izetbegović tvrdi da je nudio kompromisna rješenja, Čović kaže da nije. Pojavila se informacija da je sve bilo dogovoreno u augustu – ali da je onda zazvonio telefon i Izetbegović je kazao da bez ANP-a nema sporazuma?

“Malo karikirate, ali bilo je tako. Taj Wigemark je nas okupio tamo da nešto radimo. Bio je vreli august, peti. Mi smo došli u rezidenciju. Niko nije imao osjećaj da nešto možemo da uradimo. Krenuli smo član po član i došli do tog sporazuma. Tada smo izašli i rekli šta smo rekli. Nakon dva dana, iz Američke amabasade, Palmer ili neko, došlo je pitanje gdje je nacionalni plan. I to je bio znak da je propao sporazum. To znači da Amerikanci ne prihvataju sve ono u što nisu involvirani, pa taman to bila i prisustvo EU – jer ništa drugo nisu ni uradili nego su bili prisutni. Sporazum je dogovor nas trojice, dogovorili se sva postavljenja i imenovanja. Onda neko kaže hoće Akcioni plan. Suštinski, priča o NATO-u i EU. EU – bio sam u februarau u EU, to je bio ozbiljan optimizam koji je vladao da ćemo formirati vlast na nivou BiH i FBiH i da bi krajem marta došao Hahn, da to proglasimo, da Evropska komisija predloži mišljenje i zajedno s nama da se bih da vjetar u leđa. Onda se počelo sve razvaljivati iz niza razloga”, rekao je Milorad Dodik u Pressingu na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad