Ko je ubio Milana Vukelića?

Vijesti 06. nov 201917:27 > 19:37
N1

Prošlo je 12 godina od ubistva banjalučkog građevinskog inženjera Milana Vukelića. Slučaj još nije rasvjetljen, odgovorni nisu privedeni pravdi. Rodbina i prijatelji kao i prethodnih godina 6. novembra izašli su na Trg Krajine da nadležne i javnost podsjete na ovaj slučaj.

Milan Vukelić u svom automobilu je raznesen eksplozivnom napravom u banjalučkom naselju Starčevica, u neposrednoj blizini Ministarstva unutrašnjih poslova na današnji dan 2007. godine. Dva dana prije ubistva Vukelić je govorio u medijima i pokazivao dokumentaciju o sumnjivim milionski poslovima grada Banjaluka i Zavoda za izgradnju, u kojem je radio.

“Problem jeste počeo sa prijemom parka Petar Kočić, oni su njega htjeli natjerati da milom ili silom potpiše i samim tim se prihvati toga da je iznos toliki koliko su oni naveli. Milan to nije htio, rekao je da neće da grade za sebe, pa neću ni za vas. Kradite i potpisujte, mene to ne zanima”, priča Ljljana Todorović, sestra Milana Vukelića.

Kobne noći sa Vukelićem u automobilu su bili Slava Pepinović i Tomislav Dobrnjac, koji je u eksploziji ostao bez noge. Odgovora na pitanje ko je ubio Milana Vukelića iz nadležnih institucija još nema.

Iz Okružnog tužilaštva Banjaluka godinama isti odgovor, prikupljeni su svi materijalni dokazi, urađena brojna vještačenja, saslušano preko stotinu svjedoka ali do počinioca krivičnog djela se nije došlo.

Miljan Kovač, novinar koji je izvještavao o spregama kriminala i vlasti prilikom izgradnje Trga Krajine i Parka Petar Kočić, kaže da se sve zna ali da nadležnima nije u interesu da se slučaj rasvijetli.

“Prošlo je 12 godina od toga zločina i sramno je da ni tužilaštvo, ni policija nemaju šta novo reći. Ustvari imaju, ja sam uvjeren da imaju ali neće da kažu. Nisu otkriveni nalogodavci i počinioci ubistva Milana Vukelića”, ističe Kovač.

U proteklih 12 godina desio se još niz nerasvijetljenih ubistava. U javnosti su najviše odjeknuli slučajevi Krunić i Dragičević. Kod ubistva biznismena Slaviše Krunića, osumnjičeni za izvršenje su lišeni slobode, za razliku od nalogodavca i o njima se ništa ne zna. U slučaju Davida Dragičevića, nakon pritisaka građana i javnosti tužilaštvo je slučaj okarakterisalo kao ubistvo sa najmanjim stepenom vjerovatnoće ali okolnosti pod kojima je dvadestjednogodišnji mladić stradao nisu rasvjetljene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad