Milorad Dodik za N1: Valentin Inzko se treba mene plašiti

Vijesti 06. nov 201917:29 > 20:55
N1

Institucija visokog predstavnika je nespojiva s Evropskom unijom. Ne plašim se Valentina Inzka, nego on njega treba da se plaši - jer će ostati bez plate od 24.000 eura kada uspije da ga istjera iz BiH. Visoki predstavnik je ikebana koja ničemu ne služi - samo su neke od tvrdnji koje je iznio Milorad Dodik o visokom predstavniku u Pressingu na N1.

“Ovdje postoji visoki predstavnik, to je nespojivo sa EU, imate mišljenje EU da BiH ne može da se kreće sa strancem. Nije tačno da imamo vladavinu prava nego vladavinu čovjeka, visoki predstavnik je mimo prava vladao nezakonjem tako što je koristio bonska ovlaštenja. Nema dodatnih ovlaštenja. Sam Westendorp je rekao da je to prevara sa bonskim ovlaštenjima. Ako imaju dodatne nadležnosti, imaju organi BiH, a ne visoki predstavnik. Visoki predstavnik je prevarant koji je BiH nanio nemjerljivu štetu, jer je bonskim ovlaštenjima, bespravnim, vladao. Kaže, donosim odluku proglašenjem zakona. Zamislite, konsultujte pravnika, neka on kaže je li to uredu”, kazao je Dodik.

Dodik je kazao da ni PIC nije Dejtonski organ, nego organ političke moći.

“Visoki predstavnik nema ništa osim da koordinira, usmjerava, prisustvuje sastancima i upozorava. Odluke koje je donosio to je bio međunarodni kriminal. Onog Ashdowna treba iskopati iz groba i suditi mu na sudu zbog onoga što je urado BiH. I Petrich i ovaj što prima 24.000 eura mjesečno i glumi da nam pomaže”, kazao je.

Inzko je kazao da će do 25. godišnjice nametnuti zabranu negiranja genocida u Srebrenici.

“On to sa sobom može ponijeti u penziju. Ne može. Gdje će je objaviti, ko će je poštovati. Evo ja je neću poštovati. To nije zakon, visoki predsavnik nema pravo da donosi takve odluke. Ja poštujem stradanje u Srebrenici, ali nema pravo da donosi odluke te vrste. Nema pravo da komentariše sporazume stranaka. On na Savjetu bezbjednosti iznosi laži. Jedna, da je neko okupljanje stranaka, SNSD, HDZ, SDA, DF – a svi znaju da nije DF tu. To nije njegovo ovlaštenje. Odredbe Dejtona su derogirane zakonima koje je provodio. Ne plašim ga se. On se mene treba plašiti, da će izgubiti platu od 24.000 kada uspijem da ga istjeram odavde. On je ikebana koja ničemu ne služi”, poručio je Dodik.

Poštuje li Milorad Dodik Dejton kada kaže da će Republika Srpska postati država, a BiH neće biti?

“Potreban je kontekst. Ako se radi o nametanju rješenja, i nehtjenje Bošnjaka da se dogovorimo šta je BiH, neuvažavanje RS i srpskog naroda, bespravno ponašanje visokog predstavnika, naravno da nemamo šta drugo nego krenuti svojim putem.”

Kako?

“Polako. Prije 10 godina niko nije smio progovoriti na tu temu, sada razgovaramo. Ima 10 zemalja koje će podržati. Neću da kažem koje. Niste povjerljivi. Razgovaram s ljudima, kažu da imamo pravo. Mi nećemo to putem nasilja. Ovo danas što se desilo na Predsjedništvu ne doprinosi povjerenju. Izbacuju se srbi iz Centralne banke, a Centralnu banku su formirali RS i FBiH. Kasnije nekim mjerama, dobit preuzeta i stavljena u zajedničke institucije”, izjavio je Dodik.

“Ja vama ovdje kažem – priča o samostalnosti nije na prvom mjestu, ne radimo tajne operacije, separatizmom se ne bavimo. Separatizam na ovim prostorima je učinila BiH od Jugoslavije, to mi tako mislimo. Bošnjaci će reći da to nije tako”, rekao je u Pressingu na N1.

Američki Kongres Dodika tretira kao separatistu i Putinovog igrača na Balkanu.

“Neka govore šta hoće. Nisam to čitao. Putin je odličan čovjek, ima odličnih američkih ljudi. I Trump je odličan čovjek, vidio sam kako na Generalnoj skupštini UN-a kaže – pametan lider vodi računa samo o svom narodu. A srpski narod je narod. Eto, ja pokušavam da budem pametan”, izjavio je Dodik za N1.

“Ja sams Srbin u Predsjedništvu iz Republike Srpske. Tu smo se došli da odlučujemo o nečemu zajedno. Moje primarno je predstavljanje RS i srpskog naroda. Ja nisam došao da bilo šta uradim protiv Bošnjaka, Hrvata što je predviđeno Ustavom. Bio sam motivisan da pokušamo da riješimo neka pitanja, kao što je ubrzani put ka statusu za EU. izgradnji autoputa. Srbija gradi, a mi još uvijek ne”, dodao je.

Nedavno je izjavio da je ponosan što je na američkoj crnoj listi – a za N1 je pojasnio i zašto.

“Ne moram ih slušati svaki dan, da mi zavrću ruke. Ovako radim kako mislim da treba i to mi je dobro”, kazao je.

Izjavio je i to kako mu je glavni grad Banjaluka i Beograd, a ima pasoš i državljanstvo Srbije. Na izborima u Srbiji se u budućnosti neće kandidovati.

“Neću. Svi Srbi treba da imaju državljanstvo i Srbije, kao što Hrvati imaju državljanstvo Hrvatske. I Bošnjaci mogu da imaju državljanstvo neke zemlje i imaju. Imaju Hrvatske, Švedske. To je moje pravo”, izjavio je Dodik.

Poručio je kako njegov interes ne može biti ono što neko drugi kaže da je njegov, nego traži da se poštuje svačija volja. Tvrdi da kao premijer RS nikada nije donosio odluke na štetu FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad