Rektor Škrijelj: Profesori medicine su doveli u pitanje svoju platu

Vijesti 06. nov 201917:58 > 19:34
N1

Nastavlja se sa nesuglasicama Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu. Studenti pojedinih fakulteta iz medicinske oblasti već dvije sedmice ne pohađaju nastavu, jer profesori nisu zadovoljni statusom i radom na Medicinskom fakultetu. Sa druge strane, nakon današnje sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu tvrde da će u sve uključiti i pravosudne institucije, ako bude potrebe, jer kako tvrde - niko ne može obustaviti nastavu na bilo kojem fakultetu.

Nastava na Medicinskom fakultetu traje. Ali na Farmaceutskom, Stomatološkom i Fakultetu zdravstvenih studija danas nema studenata. Samo sat vremena prije sjednice Senata univerziteta, koji je raspravljao o problemima Medicinskog fakulteta, dekanesa Semra Čavaljuga je javnost upoznala sa, kako kaže, sramnim odnosom prema sarajevskoj medicini, pogotovo od februara ove godine, kada je ovaj fakultet prešao na trezorsko poslovanje. Evo nekih problema po Čavaljugi:

“Naši profesori, naši asistenti rade preko norme”.

“Mi ne možemo da dobijemo za obično zanavljanje projektora, mikroskopa, ničega”.

“Potrebno je nama, medicinskom fakultetu, preko stotinu novih ljudi”.

“Naše osoblje je diskriminirano, obustavljena su akademska napredovanja naših nastavnika”.

“Nećemo da radimo nezakonito”.

A nezakonito, protivustavno, na kraju i neodgovorno bilo je obustaviti nastavu na drugim fakultetima, tvrdi prvi čovjek sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj. Na taj način, ugroženo je pravo na rad zaposlenika i studenata na obrazovanje. Od Vijeća medicinskog fakulteta traže hitni nastavak održavanja nastave.

“Da prekinu obustavu nastave i da se normalno vrate studenti u klupe, jer na tom fakultetu, medicinskom studenti plaćaju školarinu šest hiljada, na stomatološkom sedam hiljada, na zdravstvenom studiju tri hiljade, ti studenti plaćaju najviše školarine od svih studenata sa svojim roditeljima i neko je dao sebi za pravo da obustavi nastavu. To je ozbiljna avantura jednog vijeća, da ono donese odluku da obustavi nastavu drugim fakultetima”, kaže Škrijelj.

U praksi profesori, čiji je Medicinski fakultet matični i dalje održavaju nastavu, no njihovih predavanja nema na tri srodna fakulteta. Ovaj problem povlači i brojna druga pitanja, poput onog o propuštenom gradivu za studente i platama za neodržavanje nastave.

“Da bi nastavnik dobio plaću, mora održati toliko časova, oni sami rekli nećemo održati časove, znači doveli u pitanje svoju platu”, ističe Škrijelj.

“Studenti kada krene nastava neće biti oštećeni u znanju, mi ćemo raditi i nadoknadu ako bude trebalo”, poručuje Čavaljuga.

Ukoliko se to uskoro ne dogodi, rektor upozorava da će u sve biti uključeni Sud i Tužilaštvo. Inače, nastava je obustavljena 24. oktobra, a oko dvije hiljade studenata sarajevskog Univerziteta je na produženom raspustu, čekajući poziv na naredno predavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad