Dodik u Pressingu: Ostao sam kao Don Quixote da branim izvorne principe Dejtona

Vijesti 06. nov 201919:06 > 21:22
Milorad Dodik u Pressingu (N1)

Tvrdi da je antiratni političar, pomagao je bošnjačkim i hrvatskim porodicama tokom rata u BiH - a danas je ostao kao Don Quixote da brani izborne principe Dejtona - poruke su Milorada Dodika u Pressingu na N1.

Vuk Drašković je u istoj emisiji ranije rekao da ovo danas nije pravi Dodik i da se nada da će se antiratni Dodik vratiti?

“Ja sam antiratni. Ja njega ne komentarišem. Ko je on da govori o mojoj ličnosti. Preferiram da spriječmim nasilje i stradanje. On je bio ratni lider, nisam ja. On je radio što je radio.”

Pomogao je mnogim bošnjačkim i hrvatskim porodicama da izađu iz Banjaluke?

“Pomagao sam. Ima ljudi koji mogu da posvjedoče”, dodao je.

“Ja sam jedini koji je ostao kao Don Quixote da branim izvorne prinicpe Dejtona da ova zemlja proživi. Ja se proglašavam antidejtonskim, a ne proglašava se Deklaracija SDA koja je napisala da hoće Republiku BiH, koja je u suštini antidejtonska. Na ovim prostorima, ako se Srbi pitaju, a trebali bi da se pitamo, jedina republika koja može biti je Republika Srpska”, izjavio je Dodik.

Zašto nije podržao incijativu da se Hrvatska tuži zbog Pelješkog mosta?

“To nije u interesu BiH. Ta sredstva je odobrila EU, imali bi problem i sa EU i sa Hrvatskom. Problemi su između BiH i Hrvatske, koje treba rješavati. Mene su uvjerili da to nije ugrožavanje interesa BiH. Uvjeren sam da onaj most ne sprječava izlazak na otvoreno more”, poručio je.

Problem granica?

“Spremi smo na to i ne žurimo. U našoj percepciji granica između nas i Srbije ne postoji. Ako se ima prijedloga za granicu ima, mi ćemo glasati da se reguliše. Pošto neće iz Sarajeva – sasvim je svejedno. U tom smislu nama granica ta ne postoji u perceptivnom smislu”, pojasnio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad