Fotografije efendije, fratra i paroha hit na društvenim mrežama

Vijesti 07. nov 201911:54 > 12:05
Privatni album / Admir ef. Muhić

Fra Ivo Bošnjak, Admir ef. Muhić i paroh Željko Vidaković sluge su Božje u Vojniću, u Hrvatskoj, tako tačno piše ispod fotografije objavljenoj na Facebooku.

Poznati efendija Admir Muhić fotografisao se, i nije mu prvi put, sa fra Ivom Bošnjakom i parohom Željkom Vidakovićem. Efendija je to učinio i prošle godine kako bi pokazao međusobnu funkcionalnost ove tri vjere, barem što se njihovog područja u kojima djeluju tiče. A njih troje djeluju na području Vojnića, pored Karlovca. Ovaj nerazdvojni trojac, tri dobra prijatelja, sva tri porijeklom iz Bosne i Hercegovine, shvataju da vjersku toleranciju mogu najbolje pokazati na svom primjeru, piše Slobodna Dalmacija.

Fotografije su snimljene u Hrvatskoj, a njihovo obrazloženje dao je efendija Admir Muhić na svom Facebook profilu.

Privatni album / Admir ef. Muhić

“E, sad da vidimo koliko ove fotografije mogu imati dijeljenja, lajkova i komentara ispod. Da malo zasjenimo zlu crnu kroniku i politiku”, napisao je Admir Maljevac Muhić ispod fotografije.

“Zasad zanimljiva fotografija trojice svećenika koji vjeruju u jednoga Boga ne pobuđuje veću pozornost i ne dijeli se dalje. Razloga zato može biti više. Možda svećenici nisu dovoljno zgodni, golišavi sigurno nisu, a možda je samo još uvijek nezgodno vrijeme. Sumorno je. Kiša pada li pada”, komentarisao je neko ispod fotografije na kojoj se na istom mjestu nalaze fratar, imam i pop. No nakon nekoliko dana fotografije su se ipak počele dijeliti putem društvenih mreža.

“Htjeli smo da se malo pokrene pozitivna priča, kako sve nacije mogu sjesti za stol i pregovarati i naći rješenje za probleme. Nas trojica super surađujemo, živimo zajedno i zajedničkim snagama rješavamo probleme”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju u telefonskom razgovoru Admir ef. Muhić.

“Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu a jedino se postavlja pitanje, ako mi možemo funkcionisati zajedno kao tri dobra prijatelja, da li i oni koji nas predstavljaju mogu zajedno”, pita se efendija. Može li na brdovitom Balkanu doći Sunce, pita se on. Nije ovo fotografisanje proizašlo samo za javnost, mi tako zaista živimo, kazao nam je, te pojasnio kako su prve zajedničke fotografije objavljene još 2018. godine, sasvim slučajno, te su tako očigledno, zbog svog pristupa, postali zanimljivi u regiji.

Jedno je sigurno, veli, svakoga dana prolazimo kroz teška iskušenja, ali ostajemo sa svojima do samoga kraja. Ljubiti i cijeniti drugoga, svakoga dana, i ništa nam drugo ne treba, zaključuje efendija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad