Dilberović o EU integracijama BiH: Nova priča o regionu moguća je na proljeće

Vijesti 07. nov 201913:29 > 13:59
N1

Na četvrtom sastanaku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine razgovarano je o predstojećim aktivnostima - 14 ključnih prioriteta Evropske unije za članstvo i 115 mjera koje treba da budu izvršene u narednih godinu dana. Edin Dilberović, direktor Direkcije za EU integracije iskazao je nadu da će i Vijeće ministara uskoro zasjedati.

Dilberović je govorio o trenutnim aktivnostima Odbora:

“Nakon Mišljenja, BiH je pripremila Akcioni plan djelovanja koji je produkt tih 115 mjera koje su date u analitičkom izvještaju i određeni osvrt na tih 14 ključnih mjera, npr. činjenica da je pokrenut postupak po okviru mehanizma koordinacije za izradu plana i integrisanje. Nadamo se da ćemo izvršiti jednu od 14 prioriteta. Takođe, ukidanje smrtne kazne u Republici Srpskoj je još jedan od 14 ključnih priooriteta koji je ispunjen.”

Od 691 mjere koje stoje u Akcionom planu Odbora, oko 28 je onih gdje ne postoji usaglašenost.

“Za BiH imamo 28 mjera oko kojih postoji neusaglašenost u kontekstu nadležnih institucija. Ne postoji nikakav spor u kontekstu izvršenja mjere. Tih 38 mjera se raspravlja u okviru mehanizma koordinacije na koji najbolji način da nastavimo”, rekao je Dilberović.

“Akcioni plan je na snazi, 691 mjera je već na snazi i institucije u skladu s tim Akcionim planom već rade”, dodao je.

Evropska unija ima 14 ključnih mjera za čije provođenje u BiH je potreban dug vremenski period objasnio je Dilberović:

“Ako ispunimo svih 14 kriterija onda ćemo postati članica EU bez kandidatskog statusa. To su mjere koje će se na dugi rok rješavati.”

A mjera koje treba izvršiti u narednih godinu dana je 115. Dilberović očekuje da će se o bh. integracijama u Evropi razgovarati i prije nego se provedu ove mjere:

“U slučaju Sjeverne Makedonije i Albanije odlučeno je tako kako je odlučeno. Nova priča o regionu je vrlo moguća na proljeće. Pretpostavljam da bi i mi mogli biti jedna od tema.”

Na sastanku je bilo riječi i o revidiranoj državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prilikom čega je zaključeno da je regionalna saradnja u ovom polju nužna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad