Gradonačelnik Tuzle u vrijeme zločina na Kapiji: Cijela Tuzla zanijemila

Vijesti 07. nov 201913:44 > 13:55
Anadolija

Selim Bešlagić, koji je bio gradonačelnik Tuzle u vrijeme kad se zločin desio, a sadašnji zastupnik Naše stranke u Skupštini TK, knjigu Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", koja je promovisana uz podršku Ministarstva odbrane Srbije, ocjenjuje revizionističkim činom, ali nimalo iznenađujućim, saopšteno je iz Naše stranke.

“Negiranje zločina od strane oficijelnog Beograda nama nije ništa strano, kukavice kakvi jesu oni konstantno zločine sistemski poništavaju, a fašiste i zločince dižu u zvijezde. Od njih se to i očekuje, jer za priznanje zločina i iskreno izvinjenje treba hrabrosti, oficijelni Beograd je nema”, kazao je Bešlagić.

On smatra da su odgovori na najnovije negiranje zločina na kapiji protokolarni i da suštinski neće ništa promijeniti. Pravi odgovor je, smatra on, u stalnom naglašavanju i prezentaciji istine, od čega se, kako kaže, odustalo, što je gotovo jednako sramotno kao i negiranje zločina:

“Mudrosti nam očigledno fali, jer kako drugačije objasniti potpuno nemoralno i nečuveno napuštanje Kapije i nepravljenja muzeja istine na mjestu gdje je cijela Tuzla zanijemila. Zahvaljujući Udruženju ‘25. maj – Kapija’ , napravljen je barem prvi korak ka muzeju, nakon toga sve je stalo. Razrušen je i taj kutak istine.”

Bešlagić je ocijenio da je uprava grada totalno izgubila kompas:

“Ne odgovaramo smišljeno, nego ad hoc i do sljedećeg negiranja zločina. Dok u Srbiji kontinuirano grade svoj narativ o režiranom zločinu na Kapiji, mi koji znamo istinu i za nju imamo dokaze tapkamo u mjestu i puštamo da nas nebranjeno udaraju gdje nas najviše boli. Vijećnici, gradonačelniče i upravo Grada, izgradite muzej, krajnje je vrijeme.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad