Džindić: Od početka sljedeće godine niže cijene gasa

Vijesti 07. nov 201915:38 > 15:41
N1

U vladi Federacije BiH potpisan je ugovor između BH gasa i Arcelor Mittala o isporuci plina. Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva FBiH kazao je kako će od 1.1. Vlada pokušati da smanji cijenu plina za 10 posto..

“Radi se o potpisivanju petogodišnjeg ugovora i stabilizaciji snadbijevanja i sigurnosti snadbijevanja za industriju u Federaciji BiH. Dvadesetogodišnji ugovor je istekao, a prije šest mjeseci su krenuli intezivniji pregovori da bi se došlo do ovog trenutka. Količinu koju Arcleor Mittal i nova kompanija Toplane Zenica preuzima u svoj sistem garantuje BH Gasu da može smanjiti dodatno cijenu prema građanima Sarajeva i distributivnim kompanijama”, rekao je resorni ministar Džindić te naglasio:

“Očekujemo u narednih sedam dana analizu i potvrdu stanja od nadzornog odbora, nakon što se potvrdi kalkulacija prema distributivnbim kompanija i građanima mi ćemo proceduralno do Nove godine završiti tu priču i od 1.1. smanjiti cijenu gasa za otprilike 10 posto.”

Jasmin Salkić, direktor BH-gasa dodao je:

“Nastavljamo s lijepim vijestima, najavlili smo sniženje cijene. Dobili smo novi ugovor čime smo stabilizovali buduće korake BH-gasa vezano za nove investicije.”

Nakon što je istekao dvadesetogodišnji ugovor o snadbjevanju plina u Federaciji BiH, Vlada je sa kompanijama BH-gas, Arcelor Mittal potpisla novi ugovor u vrijednosti od 43.000.000 američkih dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad