Put bez alternative kojim se BiH kreće sporo, sporije, najsporije

Vijesti 07. nov 201916:17 > 19:20
AFP

Možda je zgrada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine viša od sjedišta Europske komisije u Briselu, ali taj podatak ne odgovara visini zadatka, na kojoj bi trebale biti bh. vlasti u dosezanju europskih standarda. Više od 100 mjera naša zemlja se obaveza ispuniti u idućih godinu dana. U državi bez formirane vlasti, upitno je može li biti tolikog napretka. Prva sljedeća prilika kada bi Unija mogla razmatrati status BiH, je proljeće.

“Pretprostavljamo da bi i mi mogli biti jedna od tema. Barem ćemo imati neke rezultate do proljeća sljedeće godine koji se mogu ogledati u ovom Akcionom planu i onome što BiH treba da ispuni iz Analitičkog izvještaja”, kazao je Edin Dilberović iz Direkcije za europske integracije.

Sporo, sporije, najsporije. Tako teče put BiH prema Europskoj uniji. Za 22 godine tog puta, nismo baš daleko odmakli. U posljednje tri, mnogo se toga dešavalo, ali bez epiloga.

Početkom 2016. BiH je podnijela Zahtjev za članstvo u Uniji, dvije godine kasnije predali smo odgovore na pitanja iz Upitnika. Početkom ove godine, predali smo i dodatne odgovore, a u maju, umjesto zelenog svjetla za kandidatski status, BiH je dobila nove uvjete.

Uvjeti su sažeti u 14 ključnih prioriteta, koje Sarajevo mora isupuniti za punopravno članstvo u europskoj porodici. Ali, to nisu uvjeti i za stjecanje kandidatskog statusa. Formiranje državne vlasti bio bi dovoljan signal, rekli su europski dužnosnici. No, i to je, čini se, prevelik zalogaj.

“Jasno je da zaostajemo, da smo već na začelju ovog procesa među državama koje su uključene u proces stabilizacije i pridruživanja, i da ispunjavanje uslova nakon objave Mišjenja Europske komisije, ne ide zadovoljavajućom dinamikom”, kazao je Osman Topčagić iz Paneuropske unije BiH.

“I ako imamo deklarativno konsenzus, ja sam uvjeren kada dođe do konkretnih reformi, da ćemo imati problem implementiranja”, izjavio je Sead Turčalo, dekan FPN-a UNSA.

A kada ključne ljude u zemlji pitamo treba li sve učiniti da se krene prema Europskoj uniji, jednoglasni su:

“BiH nema luksuz da odustane od europskog puta”, kazao je Željko Komšić.

“Europski put BiH nema nikakve alternative”, zaključio je Šefik Džaferović.

“Oko Evropske unije imamo konsenzus“, naveo je Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad