Topčagić: Čvrsto su stajali ispred te politike, sada se i to poljuljalo

Vijesti 07. nov 201917:57 > 17:59
N1

U Sarajevu je danas održan okrugli sto "BiH i EU: Šta dalje?" u organizaciji Panevropske unije BiH i Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Jedan od uvodničara bio je i predsjednik Panevropske unije u BiH Osman Topčagić koji nam je kazao o čemu su danas govorili.

Nakon sastanka Evropskog vijeća i odluke da Sjeverna Makedonija i Albanija ne dobiju zeleno svjetlo za članstvo u EU, zabrinutost u regionu da Evropska unija mijenja politiku priključenja je porasla. Topčagić ističe da su zvaničnici EU danas na okruglom stolu izašli sa stavom da proces proširenja nije doveden u pitanje:

“Poruke sa sastanka Evropskog vijeća u oktobru kada Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile saglasnost za otvaranje pregovora o članstvu uzburkale su region. To nije bila odluka samo za njih, nije se tako shvatilo, nego da je cijeli proces pridruženja u EU doveden u pitanje. Ohrabrujuće može biti to da je danas jasno rečeno da proširenje nije u pitanju, da to stoji, ali se traži način kako ga dalje voditi prihvatljivo i za EU i za nas.”

“Imali smo obećanje, čvrsto su stajali ispred te politike sad se i to poljuljalo”, dodao je.

Međutim, načinom na koji se odvija proces proširenja iz Evropske unije su nezadovoljni – razlog je sporost, tvrdi Topčagić:

“Postoji nezadovoljstvo u EU, i u državama koje su uključene u ovaj proces. U Uniji smatraju da se promjene ne vrše dovoljno brzo i ono što se usvoji da se ne primjenjuje. Opšta ocjena u čitavoj regiji je da proces ide jako sporo. Ova politika procesa i stabilizacije u regiji usvojena je prije 20 godina i do sad je samo Hrvatska uspjela da uđe u EU.”

U BiH mnogo brže od procesa pridruživanja Evropskoj uniji išao je projekat ispunjenja uslova za dobijanje bezviznog režima, jer su, kako je kazao Topčagić, od toga svi imali koristi:

“Bila je atraktivna nagrada, nešto gdje su svi uvidjeli korist. Imali smo veliku listu uslova – 177 uslova je bilo postavljeno i mi smo sve uradili i niko se nije usudio to da zaustavi. Dobili smo to u jednom realnom i razumnom roku.”

Topčagić ističe sve dublju razliku između članica Evropske unije i Bosne i Hercegovine te moguće posljedice tog produbljivanja:

“Bojim se da smo dalje, da se ta razlika između nas i Evropske unije povećava i povećava. Sve je komplikovanije doći do članstva u EU. Razlika između nas i onih koji su već u EU se takođe povećava. Države koje su ušle u EU dobijaju sredstva iz strukturnih fondova i to su velika sredstva.”

“Stvara se osnova za neku buduću još veću destabilizaciju i to je ono što nije dobro. Pojavljuju se prijedlozi vezano za novi način pregovaranja”, dodaje.

Govoreći o novoj regionalnoj inicijativi, Topčagić ističe da treba razmotriti i vidjeti ima li koristi:

“U regiji se povavljuju neke inicijative za neke oblike saradnje. Regionalna integracija je nova ideja. Treba da sagledamo da li se dobija nešto novo s tim i kakva bi korist to bila za nas.”

Na ANP-u i NATO-u, prema riječima predsjednika Panevropske unije u BiH, insistira se jer je postavljen kao uslov za formiranje vlasti, no svako pridruživanje BiH svijetu je prema njegovom mišljenju poželjno:

“U nekim stvarima se uslovi za članstvo u NATO i EU preklapaju: vladavina demokratije, vladavina prava, civilna kontrola nad oružanim snagama. BiH treba iskorak pa i prema NATO i prema EU. Treba da počnemo sagledavati svoje mjesto u ovom svijetu koji se mijenja.”

Topčagić ističe da je proces Brexita pri kraju, no da Evropskoj uniji ostaje još unutrašnja transformacija koja bi mogla potrajati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad