N1 u centru Sedra: Hvala od migranata za gostoprimstvo građanima BiH

Vijesti 07. nov 201918:08 > 18:12
Migrant camp Sedra
N1

Ukupno 30.000 migranata, legitimisao je MUP USK, od početka godine. Samo Talgo vozom u Bihać je stiglo 22.000 migranata. Među njima je mnogo porodica, ali i djece bez pratnje. N1 je u okviru Balkan media karavana posjetio centar Sedra u opštini Cazin.

Kotrlja se, često se strmoglavi, ali ustane i nastavi. Migrant – dječak, kao i njegov život – djetinjstvo – bezbrižno, šareno, razdragano sa jedne, te uplašeno, uplakano, sivo sa druge.

Desetine djece, migranata i izbjeglica, boravi sa roditeljima, ili bez njih, u centru Sedra, desetak kilometara od Bihaća.

Tridesetak ih je ovdje uključeno u školski sistem, 187-oro ukupno u USK.

Ranci označavaju da za neke mališane prestaje igra, a počinje gejm.

“Bosna je dobra, Hrvatska nije”, rekao je Medjid iz Sirije.

Iako stari hotel, za nadležne, ima sve uslove za boravak migranata, primjedbe ne izostaju.

“Porodica i beba na trećem spratu, šesnaest je kreveta tamo. Bez porodica su na prvom spratu, problem je. Šesnaest kreveta jedna soba. Pakistan, Sirija, Turska”, rekao je Turki Fayad iz Sirije.

Uglavnom su popunjeni kapaciteti, no danas ima mjesta. Od 420 kreveta ukupno, zauzeto ih je 335.

Gejm prolazi.

“Prosjek je 68-69 dana zadržavanja, prošle godine 148 dana prosječno. Dosta ljudi ide i uspijeva preći”, kazao je Mite Cilkovski, upravnik centra Sedra.

Adrian je posljednja beba rodjena u Sedri. Ima ovdje i trudnica, samohranih majki.

“Provodimo specijalističke programe oporavka od traume za žene, jer dugogodišnja putovanja, neizvjesnost ostavljaju duboke traume, posljedice”, kazala je Aida Behrem iz organizacije Žene s Une.

Centar ima i prostor za sport, ali i frizerski salon. Frizuru reporterki N1 je napravila Lejla iz Teherana, koja je sa porodicom već šest mjeseci u Sedri. Firzuru joj je napravila besplatno.

Ne može nam naplatiti usluge, ističe, jer nema novca kojim bi ona platila gostoprimstvo koje je dobila od građana Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad