New York Times i Washington Post o Macronovoj izjavi i Komšićevoj reakciji

Vijesti 08. nov 201911:41 > 11:57
AFP

Ugledni svjetski mediji poput Washington Posta i New York Timesa prenijeli su vijest Associated Pressa o “ogorčenju” koje su izrazili zvaničnici BiH nakon izjavama predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o Bosni i Hercegovini, koju je nazvao “tempiranom bombom.”

Mediji navode da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao francuskog ambasadora na razgovor zbog tih izjava.

“Ako ste zabrinuti za ovu regiju, prvo pitanje nije Makedonija, niti Albanija, nego Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja otkucava tik pored Hrvatske i koja se suočava sa problemom džihadista povratnika u BiH”, izjavio je Macron za Economist.

Strani mediji navode da Ministarstvo vanjskih poslova nije komentarisalo reakcije iz BiH na Makronove izjave.

Također citiraju portparola Islamske zajednice u BiH, Muhameda Jusića, koji je nazvao Macronove komentare “skandaloznim” i rekao da francuski predsjednik “kleveće” Bosnu da bi opravdao sprječavanje zemalja Balkana sa “značajnom muslimanskom populacijom” da ispune svoje želje za članstvo u EU.

“Nekih 300 građana BiH, većinom žene i djeca, su otišli na ratišta u Siriji i Iraku, a poređenja radi, nekih 1.900 Francuza je to uradilo,” rekao je Jusić.

Ovih dana, Francuska očekuje povratak 450 džihadista (…) ne vidim kako bi ovo mogao biti veći problem u Bosni nego u Francuskoj,” dodao je.

Strani mediji navode i podatke obavještajne službe BiH po kojima je 241 odrasla osoba i 80 državljana BiH otišlo ili iz države ili iz dijaspore u Siriju ili Irak između 2012 i 2016 godine, te da se tamo rodilo još 150 djece. Oko stotinu odraslih osoba, od kojih polovinu čine žene, su i dalje tamo, a oko 88 je poginulo, navode.

Također navode da je BiH bila prva država u Evropi koja je uvela zatvorske kazne do deset godina za građane koji se bore na stranim ratištima ili regrutuju druge za to, te da su oni koji su se vratili u državu dovedeni pred sud i, u većini slčuičajeva, dobili zatvorske kazne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad