Šarović o rješenju za Parlament: Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi

Vijesti 08. nov 201912:37 > 12:55
N1

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović pokrenuli su inicijativu za početak rada Parlamentarne skupštine BiH. Naime, predložili su izmjenu Poslovnika o radu Predstavničkog doma koja bi omogućila rad komisija ovog Doma ukoliko sve parlamentarne stranke ne predlože kandidate.

“Nastojimo da obezbijedimo podršku i drugih poslaničkih klubova. Smatramo da je naša inicijativa legitimna, da je ozakonjena, demokratska i da joj je jedini cilj da omogući do ovo važno tijelo, Predstavnički dom, počne da funkcioniše nakon nepotpunog konstituisanja od posljednjih opštih izbora. Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi jer ne samo da je legitimna, ona je društveno opravdana”, kazao je Šarović.

On je istaknuo da su svi politički predstavnici, kao i predstavnici najvećih stranaka u BiH, pozvani da podrže inicjativu za koju su Šrović i Borenović do sada prikupili 14 potpisa.

“Naša inicijativa treba da omoguči izbor nadležnih komisija, odnosno tijela Predstavničkog doma bez kojeg nema potpunog konstituisanja Doma i nema mogućnosti za njen rad. Odredbe se odnose na mogućnost da, ukoliko sve parlamentarne stranke ne dostave svoje kandidate za komisije, to uradi Kolegij, a ukoliko Kolegij tu obavezu ne izvrši da se konstituiše od onih subjekata koji su dostavili svoje prijedloge. Postoji mogućnost da ne skupimo dovoljan broj – 22 poslanka, ali je ključno da uputimo ovu inicijativu”, pojasnio je Šarović.

Branislav Borenović je dodao kako osjeća odgovornost zbog nerada Parlamenta:

“Na čekanju je preko 300 tačaka dnevnog reda, 45 sporazuma, 40 zakonskih rješenja. Besmisleno je i štetno i za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH da Parlament ne funkcioniše, da je blokiran. Zbog devet poslanika ovaj Dom ne funkcioniše. Ovo je naša zakonska, ustavna i moralna obaveza. Licemjerno je da poslanici primaju platu i putuju po raznoraznim konferencija pričajući o radu Parlamenta koji blokiraju.”

Šarović pojašnjava da je jedno od tri rješenja iz Inicijative privremeno, a to je konstituisanje Komisija bez stranaka koje nisu predloćile kandidate dok oni ne upute svoje prijedloge:

Naše rješenje daje tri mogućnosti, od te tri dvije su potpuno redovne dok traje ovaj mandat. Privremena mogućnost je samo izuzetak u onim slučajevima kada jedan broj parlamentarnih stranaka ne dostavi svoje kandidate. Izmjena poslovnika prije svega podrazumijeva redovnu proceduru i formiranje komisija.”

Odgovarajući na pitanja novinara Šarović je komentarisao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je BiH tempirana bomba kazavši da se ne slaže sa tom tvrdnjom zbog “mnogo zvaničnih izvještaja koji govore sasvim suprotno.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad