Mujkić o oslobađajućoj presudi Lijanoviću: Nije prvi put, postoji patern

Vijesti 08. nov 201916:54 > 18:28
N1

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ostalima koji su prethodno bili osumnjičeni, a i prvostepeno osuđivani za organizovani kriminal, pranje novca i utaju poreza. Novinar BIRN-a Semir Mujkić u Danu uživo analizirao je slučaj Lijanović.

“Malo je iznenađujuća presuda zato što se u mnogome razlikuje od ranije presude. Ono što nismo imali priliku da čujemo do sad jeste to zobg čega je Vijeće odlučilo, šta je prevagnulo da se donese ovakva odluka? Ovi dokumenti koji su predati Tužilaštvu u trenutku kad je Jerko Ivanković Lijanović uhapšen su bili kod jedne osobe šest mjeseci. Vijeće nije moglo smatrati da su ti dokumenti vjerodostojni”, objasnio je Mujkić i dodao:

“Vijeće je iznijelo određenu kritiku i na rad Tužilaštva. Ovo Vijeće sa stopostotnom sigurnošću nije moglo potvrditi krivicu. Ti dokazi koji su bili prikupljeni, kasnijim vještačenima je utvrđeno da je nesto mijenjano i najvažnije stvar – samim tim nisu mogli da budu korišteni.”

BIRNov novinar je istakao da je došlo do sistemske greške koja se dešavala i ranije kada su u pitanju duži slučajevi:

“Nije prvi put da imamo suđenje koje traje jako dugo gdje je na kraju došlo do oslobađajuće presude. Kod javnosti to stvara utisak da ne postoji kvalitetan rad. Nisam siguran da li ljudi razumiju da je to krivica isključivo Tužilaštva BiH. Istina je da postoji patern – određeni broj slučajeva u kojima se ponavlja uvijek isto.”

Naglasio je da ovo nije jedini slučaj u kom je Jerko Ivanković Lijanović akter podsjetivši da je u Tuzli već jednom bio osuđen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad