Novinarke dvostruko izloženije nasilju

Vijesti 08. nov 201917:00 > 19:21
N1

Novinarkama u našoj zemlji potrebna je bolja zaštita kako bi se osjećale sigurnije i time efikasnije obavljale svoj posao, a nasilje nad njima neće i ne smije se tolerisati, poručeno je na panel diskusiji "Žene u medijima - Sigurnosni izazovi i kako ih prevazići", koja je održana u Sarajevu. Cilj panela je skrenuti pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju novinarke, kao i svi ostali medijski radnici, koji tokom profesionalnog izvještavanja, često bivaju meta napada.

Novinarke su dvostruko više puta izložene napadima nego njihove muške kolege, pokazala su nedavna istraživanja OSCE-a. Prema statističkim UN-ovim podacima u Bosni i Hercegovini, svaka druga žena, doživjela je neki oblik nasilja.

“48 posto žena je pretrpjelo neku vrstu nasilja, a novinarke su dvostruko izložene, time što su novinarke i što su žene”, kazala je Hatidža Grubešić iz BIRN-a.

Novinarka Dalija Hasanbegović Konaković, koja se nedavno našla na meti verbalnog nasilja na društvenim mrežama, istakla je da je položaj novinarki u BiH, lošiji u odnosno na muškarce, jer se za razliku od njih susreću sa drugačijim vrstama nasilja i prijetnji:

“Bosna i Hercegovina kotira na Indexu “Reportera bez granica”, kotira bolje od svih ostalih zemalja regije. Međutim, evo svjedoci smo proteklih mjeseci da se desilo nekoliko napada i na novinare i na novinarke. Nemamo nikakvih sudskih epiloga. Moramo govoriti o ovim stvarima, moramo generalno govoriti i o nasilju nad ženama, ohrabriti žene da pričaju u svakoj profesiji, da to nije dopustivo, znači, ne šuti i trpi, jer tako ohrabrujemo tu atmosferu i to postaje normalno.”

Nasilje nad novinarkama često dolazi u obliku seksističkih uvreda i seksualnog uznemiravanja, omalovažavanja i direktnih prijetnji, a naročito je prisutno na društvenim mrežama, poručuju iz OSCE-a.

“Proteklih godinu dana svjedoci smo sve učestalije pojave govora mržnje, uvredljivih komentara i prijetnji upućenih novinarkama putem online sredstava komunikacije, širom svijeta, pa i u BiH”, kazala je šef Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

No, bez obzira na učestale prijetnje i uvrede i dalje ne postoje adekvatni mehanizmi zaštite novinara i novinarki, a napadi uglavnom ostaju neprocesuirani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad