I SDA podržao inicijativu Šarovića i Borenovića

Vijesti 08. nov 201917:11 > 21:50
N1

Predsjednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović predstavili su inicijativu za prekid blokade rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Inicijativa se odnosi na izmjene Poslovnika Predstavničkog doma, koje bi omogućile da se imenuju članovi parlamentarnih komisija. Hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi se razmatrala ova inicijativa mogla bi, ističu, biti održana već naredne sedmice.

Prazne parlamentarne klupe, bez dnevnog reda, glasanja i odlučivanja. To je slika sale Predstavničkog doma Paramentarne skupštine BiH. Izmjenama dva stava Poslovnika koje predlažu SDS i PDP, to bi se uskoro moglo promijeniti.

“Odredbe se odnose na mogućnost da ukoliko sve stranke ne dostave svoje kandidate za komisije to radi Kolegij. A ukoliko tu obavezu ne izvrši Kolegij, da se komisije konstituišu od onih političkih subjekata koji su dostavili svoje prijedloge za članove komisija na privremenoj osnovi, dok one stranke koje nisu dostavile svoje kandidate ne odluče da daju svoje predstavnike u ova važna tijela”, pojašnjava Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Od konstituisanja, u decembru prošle godine do danas, Predstavnički dom zasjedao je samo četiri puta. A za to vrijeme:

“Na čekanju je više od 300 tačaka dnevnog reda, od čega ratifikacija 45 raznih sporazuma koji imaju finansijsku vrijednost, procjena je negdje oko dvije milijarde KM. Tu ima i puno grant sredstava, bespovratnih sredstava, ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom investicionom bankom… Na čekanju je više od 40 zakonskih rješenja, 60 raznih izvještaja o radu institucija, 150 revizorskih izvještaja”, ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

U SDS-u i PDP-u nadaju se podršci za ovi inicijativu. Pozitivne signale od nekih stranaka, kako stoje stvari, već imaju.

“Ja lično podržavam i u okviru kluba ću se založiti da podržimo takvo rješenje ako to znači deblokadu PS BiH, odnosno Paredstavničkog doma. Kada je u pitanju Dom naroda, bojim se da je situacija tamo drugačija i da će za takvu vrstu izmjene poslovnika trebati podršku SNSD-a i HDZ-a, a nisam siguran da će oni učestvovati u tom procesu”, kaže Safet Softić, poslanik u PD PSBiH (SDA).

“Postoje tu određena ograničenja jer su sastavi komisija tačno precizirani i vidjećemo šta će se iz toga izroditi. Ali ima i drugi dom – znate kako, nije moguća funkcionalna Parlamentarna skupština bez funkcionisanja oba doma. A vi znate kakav je status, odnosno sastav Doma naroda tako da mislim da treba ići u susret rješavanju problema u oba doma”, dodaje Bariša Čolak, delegat u DN PS BiH (HDZ BiH).

Inicijativa bi se, optimistični su Šarović i Borenović, mogla razmatrati na hitnoj sjednici Doma, već naredne sedmice. Do tada, u bijeloj parlamentarnoj sali, sve stoji samo vrijeme ide. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad