Ramić: Prvo poštovati Ustav BiH; Čolak: Krivica nije na HDZ-u

Vijesti 08. nov 201917:35 > 17:59
N1

Edin Ramić (SDA) i Bariša Čolak (HDZ BiH) gostovali su u Danu uživo na N1 gdje su govorili o jučerašnjem sastanku ove dvije stranke u Mostaru, te političkoj situaciji u BiH.

Sastanak SDA – HDZ?

“Bilo je konkretnih dogovora koji će se nastaviti u narednim danima, već iduće sedmice ćemo imati zajedničke sastanke a načelno je dogovoreno formiranje tijela koja će se baviti formiranjem vlasti”, kazao je Ramić. 

Dodao je da se u narednom periodu može dogovoriti i sastanak sa predstavnicima iz RS.

Imali smo mi niz sastanaka sa HDZ-om, SNSD-om, u narednom periodu možda i sastanak sa predstavnicima RS kako bi se našlo rješenje a to se moglo desiti i prošle godine da se prihvataju činjenice. Uvijek postoji potreba da neko kaže šta želi, šta ne želi i sada smo tu gdje jesmo“.

Bariša Čolak je kazao da krivica nije na HDZ BiH jer vlast nije formirana.

Ja se ne bih složio da je krivica na HDZ BiH, posebno ne jer želimo što prije formirati vlast na državnoj razini. Nikakvih zahtjeva od HDZ BiH nije bilo u tom pravcu nego prema našim partnerima da je nužno formirati Vijeće ministara. Mi ne tražimo nikakve preduvjete, niti slanje ANP-a, nego da idemo u formiranje izvršne vlasti“, kazao je i dodao:

Ako mi ništa ne uvjetujemo, kako mi možemo biti po bilo čemu krivi? Kod nas ne postoji bilo kakva stavka kojom se uvjetuje formiranje Vijeća ministara. Mi mislimo da jednostavno treba pristupiti Vijeću ministara jer se bojimo gubljenja svakog dana, svakog mjeseca“.

Ramić je kazao da prioritet SDA ostaje poštivanje Ustava BiH.

Nije nam prihvatljivo jer trebamo imati kontinuitet poštivanja Ustava BiH. SDA ima devet poslanika od 42, neka neko napravi vlast bez SDA, ne znam zašto je takav fokus na SDA koja traži da se poštuje Ustav ove zemlje. Nije ni podmoranje SDA-u da na nivou FBiH usvojimo Izborni zakon, a to traži HDZ. Svako ima nešto što prvo želi“.

Bariša Čolak je dodao da nije mudro vezati ANP za uspostavu vlasti na državnom nivou.

Nije mudro vezati ANP za uspostavu vlasti na državnoj razini jer nemate sagovornika iz RS. I šta ako to potraje? Mi ćemo izgubiti vrijeme a nećemo provesti reforme“.

Koji je minimum prihvatljivosti za obje strane?

Da se poštuju sve presude Suda za ljudska prava. Mi ne možemo pristupiti rješavanju legitimne zastupljenosti bez rješenja presude Sejdić-Finci. Mislimo da je moguće ali za to treba vremena. Zavisi od toga koliko je ko spreman da učini. Ne možemo mi napraviti izmjene Izbornog zakona u kojem ćemo otvoriti neke promjene a diskriminisati nekgo drugog“, kazao je Ramić.

“Sve presude suda za ljudska prava i odluke Suda BiH. Mi tu nemamo nikakve rezerve. Mi jako dugo znamo o čemu se tu radi i to se može brzo napraviti ukoliko postoji politička volja. Vjerujem da kod SDA ima ista volja i možemo ići u tom pravcu”, poručio je Čolak.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad