30 godina od pada Berlinskog zida: Koliko se život promijenio od 1989. do danas

Vijesti 08. nov 201918:56 > 19:19
N1

Da se na ovim prostorima nije shvatao značaj i razmjere tadašnjih dešavanja u svijetu saglasni su brojni svjedoci tog vremena. Kažu da je štošta bilo bolje, ne samo zbog toga što su bili mladi. Krajem 1989. godine, još ništa nije ukazivalo na krvavi rat koji je uslijedio nakon malo više od dvije godine.

Boro Kontić u to vrijeme bio je glavni urednik Omladinskog programa na sarajevskom radiju. Prisjeća se javljanja dopisnice iz Berlina.

Ovi su je naši voditelj pitali ‘šta vidiš šta se dešava’ jer je izgledalo dramatično i bilo je tako a ona je rekla oni ovdje štemaju ovaj zid itd. Pošto smo mi društvo otuđeno od poštenog rada već odavno kod nas je to štemanje odavno iz rada prešlo u seksualnu sferu“.

Sjeća se Kontić i da je kontribucija BiH za bivšu Jugoslaviju u ekonomskom smislu bila ogromna. Energoinvest je tada proglašen petom najuspješnijom firmom u istočnoj Evropi.

Bosna i Hercegovina jeste imala suficit jer je imala gigante. A giganti su opet, ne samo zahvaljujući bosanskoj pameti, bili koncentrisati u srednju republiku koja po svim opcijama, ako bi nas neko napao jednog dana ona bi preživjela zato se teška, bazna, vojna industrija koncetrisala u BiH jer ako bi nas napao Varšavski pakt ili zapad, BiH bi mogla servisirati tadašnju armiju. To je bio plan“, kaže Anis Bajrektarević.

Bez konkretnog plana, muzička scena je tada bila na vrhuncu.

To su zlatne godine Rock and rolla, danas kad govorimo o RnR na prostou bivše Jugoslavije govorimo o tim godinama i kad su svi naši bendovi bili al pari sa svim onim što se događalo u svijetu“, kaže Faruk Kajtaz.

Nova generacija Bosninih košarkaša spremala se za pohod na jugoslovensku i novu evropsku titulu.

U to vrijeme mi smo svi u KK Bosna potpisivali ugovore na šest godina vjernosti klubu i sve ono što smo mi prošli u mlađim kategorijama pa i u seniorskom segmentu je bilo vezano za taj jedan klub“, kaže za N1 Samir Avdić iz KK Bosna.

Klubovi iz bivše države u brojnim sportovima krajem 1989. godine bili su u vrhu evropskih takmičenja. Paralelno sa sportskim uspjesima gradili su se neki drugi zidovi. I sve su se teže prelazili. No i dalje je na sceni bila planska ekonomija.

“Imali ste jednu veliku zaposlenost, to je jasna stvar. Tako je to izgledalo”, dodaje Bajrektarević.

Danas, 30 godina kasnije, to tako ne izgleda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad