Pismo Magazinovića poslanicima EU: Macron ne govori istinu, trebamo vašu pomoć

Vijesti 10. nov 201910:11 > 10:13
N1

Član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović obratio se rukovodstvu PES-a, poslanicima u Parlamentu EU iz S&D grupe, koja je druga po brojnosti, te strankama članicama PES-a.

“U povodu izjave predsjednika Republike Francuske Emanuela Macrona da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba’ koja kuca tik uz Hrvatsku, uz koju je dodao da se BiH suočava s problemom ekstremista povratnika, smatram da se radi o izjavi koja je u potpunosti zasnovana na krivim informacijama i u suštini je netačna i štetna za Bosnu i Hercegovinu. Naglašavam da je ovo, nakon blokiranja evropskog puta Makedonije i Albanije, drugi pogrešan potez francuskog predsjednika za kratko vrijeme”, naveo je Magazinović.

Kako je naveo, Bosna i Hercegovina je, suprotno izjavama Emanuela Macrona, prepoznata kao država u kojoj je postignut veliki napredak u borbi protiv terorizma, čiji niti jedan državljanin nije učestvovao u terorističkom aktu u Evropi i svijetu, što je u brojnim izvještajima i konstatovano.

“Ovako neutemeljena izjava čudi i posebno je naišla na osude zbog činjenice da francuski predsjednik vrlo lako može doći do tačnih informacija o broju odlazaka na strana ratišta iz svih država svijeta, o povratnicima, kao i potencijalnim terorističkim prijetnjama i sam se uvjeriti u netačnost svojih izjava. Da je osuda nepromišljene i neutemeljene izjava Emanuela Macrona jedinstven stav u BiH pokazali su i mladi lideri iz svih stranaka i civilnog društva okupljeni u okviru Političke škole Vijeća Evrope, koji su na Svjetskom forumu demokratije u Strasbourgu, koji se održavao pod visokim pokroviteljstvom upravo francuskog predsjednika, poslali poruku “Macron, dobrodošli ste u Bosnu i Hercegovinu, naš dom nije tempirana bomba!!!”, stoji u reakciji Magazinovića.

Budući da je Partija Evropskih Socijalista uvijek predstavljala progresivni dio evropske političke scene, navode iz SDP-a, očekuju od rukovodstva PES-a da sa velikom pažnjom, kao i do sada, prati dešavanja na Balkanu, analizira posljedice ovakvih poteza i neutemeljenih izjava, te i reaguje u skladu sa svojim uvijek jasnim stavovima u vezi proširenja EU.

“Dosadašnji kontakt sa poslanicima u Evropskom parlamentu, koji dolaze iz naše porodice, nedvosmisleno govore da posljednje odluke i izjave francuskog predsjednika vezane za zemlje Balkana neće ostati bez reakcije. Međutim, molim vas da razumijete da nam sada treba vaša konkretna i odlučna pomoć i podrška više nego ikada. Čitava regija se suočava sa problemima koji ako se od strane institucija EU shvate suštinski, a ne birokratski kao do sada, mogu biti riješeni, a čitava regija može ući u jedan potpuno drugi, pozitivniji ritam”.

Kako je naveo, upravo zbog toga još jednom želi skrenuti pažnju na nekorektan odnos EU koja birokratskim uslovima koje postavlja pred BiH, uslovima za nastavak EU puta, koji u ovim političkim okolnostima nisu lako savladivi, te negativnim porukama koje su dobile Sjeverna Makedonija i Albanija, čitavoj regiji šalje poruku da smo Evropljani druge kategorije i da nismo dobrodošli u EU.

“To će prouzrokovati značajne probleme na području Balkana, ali i natjerati sve u regiji da razmišljaju o alternativama, što svi znamo da nije dobar put. Kandidatski status zemalja regije i njihova unutrašnja transformacija i jačanje kroz pregovore po poglavljima, jedini je način za jačanje zemalja Balkana, kako bi došao dan kada će biti spremne za članstvo u EU. Držanje zemalja Balkana u izolaciji neće donijeti ništa dobro ni našoj regiji, ni Evropskoj uniji i želja mi je da kroz poteze političara iz naše porodice takvu poruku pošaljemo onima koji Evropu i evropske vrijednosti doživljavaju potpuno suprotno od nas. Ne sumnjajući da će se nastaviti podrška politici proširenja koju PES dosljedno baštini, te da ćemo zajedno podići glas protiv birokratskog pristupa Balkanu i tražiti jedan potpuno novi, racionalan i produktivan pristup i za zemlje koje teže članstvu u EU, ali i Evropskoj uniji, srdačno vas pozdravljam“, naveo je u svom pismu Magazinović.